Η 28χρονη Ρωσίδα πρωταθλήτρια, πέντε φορές κάτοχος grand slam, δεν έχει αγωνιστεί από τότε που ηττήθηκε στους προημιτελικούς της Μελβούρνης τον περασμένο Ιανουάριο από τη Σερένα Ουίλιαμς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από απανωτούς τραυματισμούς.

Η ουσία, στην οποία βρέθηκε θετική, όπως παραδέχθηκε η ίδια, είναι το «meldonium», ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τη λίστα με τα απαγορευμένα συστατικά για το 2016, που είχε στείλει η παγκόσμια οργάνωση κατά του ντόπινγκ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Ρωσίδα εξήγησε πως δε γνωρίζει λεπτομέρειες, ο δικηγόρος της όμως κάνει λόγο για πολύ βαριά τιμωρία, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

Η ρωσική ομοσπονδία του τένις, πάντως, πιστεύει πως η Σαράποβα θα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, υποστηρίζοντας πως δεν φέρει ευθύνη για τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Σαμίλ Ταρπίστσεφ, τόνισε σχετικά: «Η Μαρία δεν ήξερε πως είναι απαγορευμένη ουσία. Πιστεύω πως θα είναι στους Ολυμπιακούς, καθώς άλλοι ευθύνονται για όλα αυτά».

Η Εκατερίνα Μπόμπροβα, πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης και μέλος της χρυσής Ολυμπιακής ομάδας της Ρωσίας το 2014 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνερς στο χορό επί πάγου καθώς επίσης και ένας άλλος  Ρώσος, ο ποδηλάτης Εντουάρτ Βοργκάνοφ είχαν βρεθεί επίσης θετικοί στην ίδια ουσία.

Μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής είδησης, η εταιρία αθλητικών ειδών Nike αποφάσισε να τερματίσει τη συνεργασία της με την πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια παγκοσμίως στο 2015,  μια συνεργασία η οποία είχε ξεκινήσει από τότε πουη διάσημη τεννίστρια ήταν 11 ετών!

Τι είναι και πώς ενεργεί το «meldonium» 


Το meldonium ή mildronate είναι ένα φάρμακο που διακινείται κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παράγεται στη Λετονία από την εταιρία Grindeks και χρησιμοποιείται από ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα.

Αυτή είναι η επιστημονική και φαρμακευτική του διάσταση, καθώς τα τελευταία χρόνια το meldonium έχει εξελιχθεί σε ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την βελτίωση των επιδόσεων αθλητών.

Το επίσημο website της εταιρίας Grindeks που κατασκευάζει το meldonium, γνωστό και ως mildronate, αναφέρει ότι δίνει τη δυνατότητα σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα να έχουν μια πιο φυσιολογική σωματική ικανότητα και διανοητική λειτουργεία (“physical capacity and mental function”) και μια παρόμοια ώθηση σε υγιή άτομα.

Η WADA το πρόσθεσε στην απαγορευμένη λίστα της από το 2016, γιατί βοηθά στην πρόληψη οξυγόνου και στην αντοχή.