Επτά άτομα θα απολογηθούν σήμερα το μεσημέρι για τον θάνατο 53χρονου εικονολήπτη στην Καλαμάτα, ο οποίος έπαιρνε πλάνα από το έθιμο του «σαϊτοπολέμου». Τα έξι μέλη του «μπουλουκιού» και ένας από τους δικαστικούς συμβούλους της πόλης, θα δικαστούν σήμερα στις 13:00, με την αυτόφωρη διαδικασία.

Μετά το περιστατικό, ο δήμαρχος της Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, υπεραμύνθηκε του εθίμου λέγοντας πως «είναι στο DNA των Μεσσήνιων ο σαϊτοπόλεμος, δεν μπορεί να καταργηθεί γιατί θα προκαλέσει αντιδράσεις».

Ωστόσο, μετά τις πολύ έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την τοποθέτηση του, μετά τον θάνατο 53χρονου λόγω του συγκεκριμένου εθίμου, ο Π. Νίκας θέλησε να ρίξει τους τόνους. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ζήτησε συγγνώμη σε όσους εξέλαβαν ως αδιαφορία τα όσα είπε, επαναλαμβάνοντας όμως πως πρόκειται για ένα έθιμο συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, που δεν σταμάτησε ούτε επί δικτατορίας. Ωστόσο, τόνισε πως το έθιμο δε θα μπορέσει να συνεχιστεί, αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο από την πολιτεία.

Ο Νίκος Παππάς έγινε το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που πήρε δημόσια θέση για τα όσα συνέβησαν στην Καλαμάτα. Ζήτησε να σταματήσει το θανατηφόρο έθιμο και κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει να στηρίζει τον Π. Νίκα.