Στο δικαστήριο του Αγκριτζέντο αναμένεται να βρεθεί σύμφωνα με το «Arab News» την Πέμπτη η καπετάνισσα που έγινε σύμβολο αλληλεγγύης, όταν, αψηφώντας την απαγόρευση των ιταλικών αρχών, ελλιμένισε το πλοίο της Sea – Watch 3 στη Λαμπεντούζα προκειμένου να αποβιβαστούν 40 μετανάστες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο.

Σήμερα Πέμπτη θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο για τη δεύτερη κατηγορία και καλείται να εξηγήσει για ποιον λόγο το πλήρωμα διέσωσε τους μετανάστες χωρίς να περιμένει τη λιβυκή ακτοφυλακή και για ποιο λόγο κινήθηκε προς ιταλικό λιμάνι και όχι λιβυκό, όπως είχαν προτείνει οι αρχές στην Τρίπολη, ένα λιμάνι της Τυνησίας ή ακόμη και ένα ολλανδικό, καθώς το πλοίο της έχει ολλανδική σημαία.

Ο πατέρας της Έκεχαρτ Ράκετε, όπως είχε πει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωνε ότι η κόρη του ήθελε να παραμείνει στην Ιταλία έως την επόμενη ακροαματική διαδικασία, που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Ιουλίου. Η ακρόαση της Ράκετε είχε αναβληθεί λόγω της απεργίας των δικηγόρων στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια είχε συλληφθεί στις 29 Ιουνίου, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα ο αρμόδιος δικαστής του Αγκριτζέντο αποφάσισε την άρση του κατ’ οίκον περιορισμού που της είχε επιβληθεί. Να σημειωθεί ότι η Ράκετε είχε αθωωθεί από το ιταλικό δικαστήριο όσο αφορά τον παράνομο ελλιμενισμό της με την δικαστή να υποστηρίζει ότι δεν προκύπτει κάποια παράνομη πράξη κατά της Ράκετε, καθώς η ίδια έπραξε το καθήκον της απέναντι στους 40 μετανάστες που επέβαιναν στο διασωστικό πλοίο Sea – Watch 3, του οποίου ήταν πλοίαρχος. Όμως, η εισαγγελία του Αγκριτζέντο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του ΑΠΕ, πρόκειται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής.

«Η Κάρολα σήμερα είναι ένας εντελώς ελεύθερος άνθρωπος» είχε δηλώσει η Τζόρτζια Λινάρντι, η εκπρόσωπος τύπου της ΜΚΟ Sea-Watch, σε μια συνέντευξη τύπου στη Ρώμη.

Αποκλειστική συνέντευξη της Καρόλα Ρακέτε στην BILD: «Η κατάσταση χειροτερεύει. Η Ευρώπη δημιουργεί κλιματικούς πρόσφυγες που φυσικά πρέπει να δεχτεί»

Μήνυση κατά του ακροδεξιού Σαλβίνι

Η Κ. Ράκετε την Παρασκευή 5 Ιουλίου είχε μηνύσει τον ακροδεξιό Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, για συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Σαλβίνι είχε απευθύνει πλήθος χαρακτηρισμών στο πρόσωπο της Ράκετε. Μετά την απελευθέρωσή της από τον κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί, ο Ιταλός πολιτικός είχε εκφράσει την οργή του δηλώνοντας ότι θα απελάσει το συντομότερο δυνατόν την Ράκετε.

Όπως δήλωνε ο δικηγόρος της πλοιάρχου, Αλεσάντρο Γκαμπερίνι, αυτό είναι απίθανο να συμβεί σε μια πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης όπως χαρακτηριστικά λέει αναφερόμενος στον Σαλβίνι, «Δεν ήταν εύκολο να συγκεντρώσουμε όλες τις προσβολές που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας εναντίον της Ράκετε τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμα πιο δύσκολο, όμως, ήταν να καταγράψουμε όλες τις εγκληματικές πράξεις που υποκινήθηκαν από τον Σαλβίνι. Όσο αφορά την κατάθεση της αγωγής ο δικηγόρος εξηγεί ότι «Με την αγωγή αυτή, η Καρόλα θέλει να στείλει ένα μήνυμα, πως όταν κάποιοι «πονέσουν» στην τσέπη, δεν θα είναι σε θέση να προσβάλουν και να βρίζουν, όποτε θέλουν, χωρίς κόστος».