Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ασθενών Ελλάδος τονίζει πως «η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών έχει επανειλημμένα επισημάνει προς την κυβέρνηση την ανάγκη θέσπισης της συνταγογράφησης για το μοριακό έλεγχο του νέου κορονοϊού».

Μάλιστα υπογραμμίζει πως με βάση την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, πλέον δεν πρόκειται απλά για μία αναγκαιότητα, «αλλά για ένα προφανές και κατεπείγον μέτρο που η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει εφαρμόσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε στη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ ήταν η δήλωση του Βασίλη Κικίλια στις 20 Οκτωβρίου ότι «η μη συνταγογράφηση του τεστ είναι σύσταση των ειδικών».

Όπως σημειώνει η Ένωση στην ανακοίνωσή της, το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται ήδη στα όρια του με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει έγκαιρα στις ολοένα πιο αυξημένες ανάγκες μοριακού ελέγχου για τη νόσο. «Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες λαμβάνουν διφορούμενα μηνύματα για το ρόλο τους στην αναχαίτιση της πανδημίας. Καλούνται να επιδείξουν ατομική ευθύνη, να αυτοπεριοριστούν και να κάνουν θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από ένα κρατικό μηχανισμό που δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το αυτονόητο, μία δωρεάν διαγνωστική εξέταση τη στιγμή της εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, χωρίς συνωστισμό, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονή και καθυστερήσεις», τονίζει η ανακοίνωση.

Τέλος διευκρινίζει ότι η συνταγογράφηση του μοριακού ελέγχου από το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρών σε όλη τη χώρα, θα είναι αναγκαία συνθήκη αποσυμφόρησης των δημοσίων υγειονομικών δομών, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση θετικών περιστατικών αλλά θα απαλλάξει συνάμα από ένα συχνά δυσβάσταχτο κόστος τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

H εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών έχει επανειλημμένα επισημάνει προς την Κυβέρνηση την ανάγκη θέσπισης της συνταγογράφησης για το μοριακό έλεγχο του νέου κορονοϊού. Με βάση την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών, πλέον δεν πρόκειται απλά για μία αναγκαιότητα, αλλά για ένα προφανές και κατεπείγον μέτρο που η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει εφαρμόσει.

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η εξέταση για τη νόσο COVID-19 δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τον κεντρικό ασφαλιστικό φορέα, με το πρόσχημα ότι το τεστ διενεργείται δωρεάν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Ωστόσο στην πράξη, χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται να επιβαρυνθούν με το κόστος και όχι μόνο μία φορά, καθώς είτε δεν διαθέτουν το χρόνο για την απαραίτητη αναμονή, είτε δικαιολογημένα φοβούνται να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας προκειμένου να μην εκτεθούν εκεί στη νόσο.

Καθώς εισερχόμαστε σε μία ιδιαίτερα σφοδρή φάση της υγειονομικής κρίσης, η συνταγογράφηση του τεστ είναι το αυτονόητο μέτρο για την προστασία της υγείας των πολιτών και της δημόσιας υγείας. Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται ήδη στα όρια του με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει έγκαιρα στις ολοένα πιο αυξημένες ανάγκες μοριακού ελέγχου για τη νόσο. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες λαμβάνουν διφορούμενα μηνύματα για το ρόλο τους στην αναχαίτιση της πανδημίας. Καλούνται να επιδείξουν ατομική ευθύνη, να αυτοπεριοριστούν και να κάνουν θυσίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από ένα κρατικό μηχανισμό που δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το αυτονόητο, μία δωρεάν διαγνωστική εξέταση τη στιγμή της εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων, χωρίς συνωστισμό, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονή και καθυστερήσεις.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, η μάχη που συνεχίζουμε να δίνουμε η πολιτεία και οι πολίτες μαζί, απαιτεί τη συστράτευση όλων και κυρίως όλου του μηχανισμού του Ε.Σ.Υ. Η συνταγογράφηση του μοριακού ελέγχου από το δίκτυο των συμβεβλημένων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατρών σε όλη τη χώρα, θα αποσυμφορήσει την πίεση στις δημόσιες υγειονομικές δομές, θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση θετικών περιστατικών και θα απαλλάξει από ένα συχνά δυσβάσταχτο κόστος τον ήδη βεβαρυμμένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών.

Η διάγνωση είναι δικαίωμα

Από πλευράς τη η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού, μιλώντας στο «tvxs.gr», υποστήριξε ότι η συνταγογράφηση του τεστ αποτελεί απολύτως απαραίτητο εργαλείο στη συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος σύμφωνα με την Αθ. Λινού, είναι η γνώση των νοσούντων για την ασθένειά τους και η έγκαιρη θεραπεία, απομόνωσή τους και ιχνηλάτηση των επαφών τους. «Απ’ όσα μπορούμε να γνωρίζουμε έως τώρα, όσο πιο γρήγορα κάποιος λάβει κάποια μορφή θεραπείας, έστω παρηγορητικής, τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη της υγείας του», επισημαίνει η επιδημιολόγος.

Επιπροσθέτως, παρά τους υγειονομικούς λόγους της συνταγογράφησης του τεστ, η Αθ. Λινού σημείωσε πως αποτελεί και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την ίδια, «είναι βασικό δικαίωμα οποιουδήποτε ασφαλισμένου να μπορεί να διαγνωστεί αν υπάρχει υποψία κάποιας νόσου» τόνισε.

Ακόμα πρόσθεσε πως το Κράτος πράγματι «πρέπει να έχει έλεγχο των τεστ, όμως όταν κάποιος χρειάζεται να κάνει τεστ πρέπει να μπορεί να το κάνει δωρεάν. Κι αν υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις ή οδηγίες σχετικά με την ανάγκη να γίνουν κάποια τεστ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στα σχολεία, τότε θα πρέπει να διευκολύνονται οι άνθρωποι να κάνουν το τεστ», υπογράμμισε.

Αναφορικά δε, με τη διαθεσιμότητα των τεστ, εκτίμησε πως δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας, ωστόσο είναι ένα ακριβό τεστ, φθηνότερο όμως από το κόστος στη δημόσια υγεία. «Δωρεάν δεν μπορούμε να πετύχουμε τον έλεγχο της πανδημίας», σημείωσε η Αθ. Λινού.
Τέλος αναφορικά με το πως μπορεί σε αυτή την κατάσταση της εκτόξευσης των κρουσμάτων να περιοριστεί η πανδημία, η καθηγήτρια επιδημιολογίας επεσήμανε 5 μέτρα ιεραρχώντας τα ως εξής:

  • Πρώτον πρέπει να λυθεί το θέμα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει καλύτερη πρόνοια για την μη διασπορά του ιού στα σχολεία, με αύξηση των αποστάσεων και συνεχή εξαερισμό των χώρων.
  • Τρίτον, η εξ’ αποστάσεως εργασία πρέπει να φτάσει σε ποσοστό 80 ή και 90% εκεί που είναι εφικτό.
  • Τέταρτον πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να καλύπτονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν σε 15-20 ημερομίσθια όσων ημερομισθίων υπαλλήλων εντοπίζονται θετικοί κι έτσι απερίσπαστοι να τηρούν κατα γράμμα την καραντίνα.
  • Τέλος είναι απαραίτητη η συνεχής επίβλεψη και η διενέργεια ελέγχων σε ομάδες του πληθυσμού που εξ’ ανάγκης συνωστίζονται, όπως για παράδειγμα στις ένοπλες δυνάμεις, στις φυλακές, καταυλισμούς, κοιτώνες διανυκτέρευσης αστέγων. Οπουδήποτε υπάρχουν πολλοί άνθρωποι μαζί πρέπει να γίνεται έλεγχος με συστηματικό τρόπο για να αποφύγουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό εστίες τεράστιας διασποράς.