«Εξήντα ημέρες μετά τις εκλογές, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Ως γνώστης αυτής της πραγματικότητας δέχθηκα το βάρος της ευθύνης που μου ανατέθηκε, το οποίο είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσα να σηκώσω», είπε ο Λέτα.

Ο 47χρονος εντολοδόχος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στην αυξανόμενη φτώχεια, στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Κύριες κατευθυντήριες γραμμές της δράσης του υπέδειξε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, του ρόλου της γερουσίας που συμφωνεί ότι πρέπει να γίνει το σώμα που θα εκπροσωπεί της τοπικής αυτοδιοίκησης με έμφαση και στην μείωση του αριθμού των βουλευτών.

Παράλληλα «πρέπει να συμβάλλουμε να αλλάξει η πορεία των ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες δίνουν υπερβολική έμφαση στην λιτότητα», υπογράμμισε ο Ενρίκο Λέτα.
Κατέστησε επίσης σαφές ότι «θα σπεύσει» να σχηματίσει κυβέρνηση και από αύριο αρχίζει διαβουλεύσεις στην βουλή.

«Η κυβέρνησή μου δεν θα συσταθεί πάση θυσία, αλλά μόνον αν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», σημείωσε πάντως ο Λέτα.

Αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λέγοντας ότι «άνοιξε ο δρόμος στην συγκρότηση κυβέρνησης, την οποία τόσο έχει ανάγκη η χώρα».

Για τον Ιταλό πρόεδρο «η μόνη προοπτική είναι μια κυβέρνηση που να στηριχθεί από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, με σαφή πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία».

Ο νεοεκλεγείς Ιταλός πρόεδρος, τόνισε, τέλος, ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην προσπάθεια του Λέτα, και στην επιτυχία της, διότι, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές».

Την Παρασκευή αναμένεται νέα συνάντηση του Ενρίκο Λέτα με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με την πιθανή παρουσίαση της λίστας των υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Ο Λέττα, 47 ετών, πτυχιούχος νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, από το 1991 μέχρι το 1995 ήταν πρόεδρος των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Από το 1998 μέχρι το 1999 ανέλαβε υπουργός κοινοτικών θεμάτων της κυβέρνησης Ντ’ Αλέμα και στην συνέχεια υπουργός βιομηχανίας της κυβέρνησης του Τζουλιάνο Αμάτο.
Από το 2000 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής και ευρωβουλευτής.
 
Από το 2006 μέχρι το 2008, χρημάτισε υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, επί πρωθυπουργίας Ρομάνο Πρόντι.
 
Από τα ιδρυτικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2007 έλαβε το 11% των ψήφων στις εσωτερικές εκλογές των μελών και φίλων για την ανάδειξη του γραμματέα.
 
Νούμερο δύο του παραιτηθέντος γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι, είναι ο μόνος, από την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, που έχει παραμείνει στην θέση του, για να οδηγήσει το κόμμα προς έκτακτο συνέδριο.
 
Με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λεττά, σημαίνει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα χαρακτηρίζεται από ισχυρή παρουσία πολιτικών, με παράλληλη, «δυναμική» συμμετοχή στελεχών της κεντροδεξιάς και του μετριοπαθούς κέντρου του Μάριο Μόντι.
 
Το κόμμα της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι μαζί με την κεντροαριστερά και τον Μόντι έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν με όποιον Πρωθυπουργό επιλέξει σήμερα ο ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Το ρεπορτάζ της Deutsche Welle
 
Ο Ενρίκο Λέτα είναι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η λίστα των υπουργών.

Τρία τέταρτα διήρκεσε μόλις η συνάντηση του Ενρίκο Λέτα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο μέγαρο Κυρηνάλιο, λαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Όλοι ξέρουμε ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Χρειάζεται άμεση πολιτική λύση» δήλωσε ο Λέτα αμέσως μετά τη λήξη της συνομιλίας που είχε με τον Ιταλό πρόεδρο.

Σαράντα επτά ετών, «νούμερο δύο» του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ενρίκο Λέτα είχε αναλάβει τα υπουργικά καθήκοντα επί κοινοτικών θεμάτων, ήδη τότε στα τριάντα δύο του χρόνια: ο νεότερος υπουργός στην ιστορία της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Με την επιλογή του, ο Ναπολιτάνο προσπαθεί να εξασφαλίσει την ενωτική στήριξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διέρχεται τεράστια κρίση μετά την αποτυχία του να εκλέξει τον Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Δημοκρατίας και την παραίτηση του γραμματέα του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.


Στις δηλώσεις του, σήμερα το μεσημέρι, ο Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει κατεύθυνση η πορεία της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία «είναι υπερβολικά προσανατολισμένη προς την λιτότητα». Τα υπόλοιπα σημεία που θέλησε να τονίσει είναι η ανάγκη να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος, να επιβληθεί μια νέα ηθική στην πολιτική, να αντιμετωπισθεί άμεσα η ανεργία και το πρόβλημα των νέων που εγκαταλείπουν την Ιταλία και αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό.

«Το βάρος που πρέπει να σηκώσω είναι πολύ μεγάλο, ίσως μεγαλύτερο από τις δυνατότητές μου, αλλά θα το κάνω διότι έχω ξεκάθαρη γνώση για το ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Λέτα.
Η κυβέρνηση Λέτα θα πρέπει να στηριχθεί από την μπερλουσκονική κεντροδεξιά, το Δημοκρατικό Κόμμα και το μετριοπαθές «κέντρο» του Μάριο Μόντι. Η Λέγκα πριν λίγο έκανε γνωστό ότι θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στο κοινοβούλιο, ενώ το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο καθώς και το μικρό κόμμα Αριστερά και Ελευθερία, θα μείνουν σίγουρα στην αντιπολίτευση.

«Θέλουμε μια ισχυρή κυβέρνηση, όχι θερινά και μόνο κυβερνητικά σχήματα» προειδοποιεί από την μεριά του ο Ανζτελίνο Αλφάνο, γραμματέας του κόμματος του «Καβαλιέρε» Λαού της Ελευθερίας. Το ότι, όμως, ο Ενρίκο Λέτα τυχαίνει να είναι και ανιψιός του Τζάνι Λέτα, του στενότερου συμβούλου και συνεργάτη του μεγιστάνα πρώην πρωθυπουργού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια συγκυβέρνησης με μια χρήσιμη «διπλωματική» διαμεσολάβηση.

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, από την μεριά του, δήλωσε ότι «το όνομα του εντολοδόχου πρωθυπουργού χαίρει ουσιαστικής εκτίμησης», υπενθυμίζει ότι μια «ευρεία κομματική στήριξη του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η μόνη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί», και στέλνει σαφές μήνυμα: «Στη λύση του Ενρίκο Λέτα, δεν υπάρχουν εναλλακτικές».

Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι διαβουλεύσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού με τα κόμματα και την Παρασκευή πιθανώς ο Ενρίκο Λέτα θα αποδεχθεί και τυπικά την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση που έλαβε σήμερα.