Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας έκαναν και πάλι χρήση καπνογόνων και αντλιών νερού κατά νεαρών Κούρδων, που συρρέουν κατά εκατοντάδες στο συνοριακό πέρασμα του Σουρούκ.
 
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ηγετών τους, οι νεαροί προσπαθούν να περάσουν στο συριακό έδαφος και να πολεμήσουν εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για διεθνή βοήθεια προς της τουρκικές αρχές που καλούνται να διαχειριστούν το πρωτοφανές κύμα προσφύγων.

Λόγω και των δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων, που προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία για να επιβιώσουν, η Άγκυρα διατηρεί κλειστά τα επτά από τα εννέα συνοριακά περάσματα.
 
Οι Κούρδοι από την πλευρά τους κατηγορούν την Τουρκία πως με τη στάση αυτή ευνοεί το Ισλαμικό Κράτος.


Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι Κούρδοι δίνουν μάχη επιβίωσης. Έχουν σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών ανατολικά της πόλης Κόμπανι, ή Άιν αλ-Άραμπ στα αραβικά, το τελευταίο προπύργιό τους στην βόρεια Συρία.
 
Η απειλή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους ανάγκασε τις τελευταίες ημέρες 130.000 Κούρδους να διαφύγουν στην Τουρκία.
Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε από την Ουάσιγκτον ότι από τα ξημερώματα της Τρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών με την συνδρομή και αραβικών συμμαχικών δυνάμεων.
 
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, στις επιδρομές συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.


 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι δεκάδες μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στην Ράκα, πόλη προπύργιο των τζιχαντιστών, καθώς και τα περίχωρά της.
 
Επίσης, το πρώτο κύμα των χτυπημάτων επικεντρώνεται και στη μεθόριο Συρίας – Ιράκ.
 
Στην επιχείρηση συμμετέχουν καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ενώ χτυπήματα πραγματοποιούνται και με πυραύλους Τόμαχοκ από αμερικανικά πλοία στη Μεσόγειο.

Με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία απείλησε μέλος της οργάνωσης.

«Θα υπάρξουν αντίποινα σε αυτές τις επιθέσεις. Οι γιοι του Σαλούλ είναι εκείνοι που ευθύνονται. Έγιναν εξαιτίας τους», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Reuters κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία που επέτρεψε τις επιδρομές.