Πολλά …νεύρα, αιχμές και αντεγκλήσεις στην 5ωρη κοινή συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του Προεδρείου της Κ.Ο του κόμματος που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη (14/5) το βράδυ, δείγμα του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και του μεγέθους των υποχωρήσεων που αναμένονται.
Η συνεδρίαση κατέληξε σε μία κοινή ανακοίνωση που μάλλον επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση, αφού κυρίως γίνεται λόγος για την ανάγκη «ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας» σχετικά με την «επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν μνημονιακό πρόγραμμα».

Νωρίτερα και ενοχλημένος από τις αντιδράσεις που συνάντησε αποχώρησε από την συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κυριάρχησαν οι έντονες ενστάσεις από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σχετικά με την συμβατότητα της ασκούμενης πολιτικής και της διαφαινόμενης συμφωνίας με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη του να προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσαλλονίκης στοιχειοθετώντας σε αυτή την βάση μία πολιτική τοποθέτηση. Μάλιστα η στάση της αυτή φέρεται να ενόχλησε τον Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της επισημαίνοντας ότι η Ζ.Κωνσταντοπούλου δεν έχει δείξει «καλή θέληση» συμβάλλοντας με τα αποθεματικά διαθέσιμα της Βουλής, στις ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης. Κριτική ασκήθηκε και από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου καθώς και τον Ρούντι Ρινάλντι.

Πάντως οι ενόχληση της λεγόμενης «ηγετικής ομάδας» του ΣΥΡΙΖΑ που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι ενδεικτική των πιέσεων που ασκούνται εκατέρωθεν. Ουσιαστικά έχει βρεθεί μεταξύ «σφύρας και άκμονος» αντιλαμβανόμενη το «προς τα πού» πηγαίνει η διαπραγμάτευση. Σε ένα αποτέλεσμα που πολύ δύσκολα θα «χωνευτεί» στο εσωτερικό του κόμματος και ευρύτερα στην κοινωνία.Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζει να έχει πολιτικό χαρακτήρα ακόμη και μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη του Brussels Group.

Το πνεύμα αυτό είναι φανερό και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Πολιτική Γραμματεία, αφού αναφέρεται μεν στην ανάγκη κινητοποίησης της κοινωνίας χωρίς όμως κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.
Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.
Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη. Θα νικήσουμε».