Το σημερινό, πολύωρο μπλόκο έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας «για το γεγονός του ότι δεν μας επιτρέπουν να πάμε στον κόμβο της Ειδομένης και να παραταχθούμε με τα τρακτέρ μας», διευκρινίζουν οι αγρότες. Η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων παρέμενε ωστόσο, ανοικτή και το τελωνείο Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, λειτουργούσε κανονικά.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται από το Σάββατο, με τα τρακτέρ τους 2,5 χιλιόμετρα πριν το τελωνείο των Ευζώνων και 1000 μέτρα πριν τον κόμβο Ειδομένης. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του ΑΜΠΕ, στο προαναφερόμενο σημείο, αναμένονται με τα τρακτέρ τους αγρότες και κτηνοτρόφοι από Γιαννιτσά, οι οποίοι θα ξεκινήσουν από τη σερβική γέφυρα, όπου θασ υγκεντρωθούν λίγο μετά τις 10 το πρωί.

Το μπλόκο των αγροτών και κτηνοτρόφων κοντά στο τελωνείο των Ευζώνων αναμένεται να ενισχυθεί από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα από Αίγιο, Αλεξάνδρεια και Κιλκίς. Αγρότες από τη Χαλάστρα βρίσκονται από το μεσημέρι στα διόδια των Μαλγάρων, όπου το Σάββατο στήθηκε το αγροτικό μπλόκο και Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να κατευθυνθούν στους Ευζώνους.

– Τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από το βράδυ της Κυριακής, αποφάσισαν οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο αγρότης Επανομής, Βασίλης Μαυροσκάς.

«Αποφασίσαμε από σήμερα κιόλας το βράδυ να κατεβάζουμε τα τρακτέρ μας στις πλατείες των χωριών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία και το τι μέλλει γενέσθαι, είναι απόφαση που θα λάβουμε από κοινού σε νέα μας σύσκεψη». Στη σύσκεψη της Κυριακής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων από τα χωριά της Επανομής, της Γαλάτιστας και των Βασιλικών.

– Το μπλόκο των αγροτών στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου, επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κόμματος στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματά των αγροτών και στον αγώνα τους.

Μάλιστα όπως πρόσθεσε «οι αγρότες δεν ζητάνε προνομιακή μεταχείριση, αλλά το δικαίωμά τους στην επιβίωση και να παράγουν στη γη τους». Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «οι υποσχέσεις και οι παροχές της κυβέρνησης προς του αγρότες «δεν είναι αιτήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «στα παλιά προβλήματα έχουν προστεθεί και νέα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αιγίου, Γιάννης Μποδιώτης, ενημέρωσε τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ για τα προβλήματα που, όπως είπε, αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής – κυρίως σταφιδοπαραγωγοί – εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται. Στο μπλόκο των αγροτών βρέθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι σύλλογοι συνταξιούχων ΙΚΑ από το Αίγιο, την Πάτρα και την δυτική Αχαΐα.

– Στο «καραβάνι για τη σωτηρία της υγείας» της ΠΟΕΔΗΝ που θα φτάσει στη Λάρισα, θα συμμετάσχουν την Τετάρτη, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, στο πλαίσιο των νέων μορφών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν να προχωρήσουν, το επόμενο διάστημα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν τους αποκλεισμούς και των δύο ρευμάτων της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα τρακτέρ των αγροτών που έχουν «στρατοπεδεύσει» στη Νίκαια, θα κατευθυνθούν εκ νέου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς έχει προγραμματιστεί αγροτική συγκέντρωση.


Ολιγόλεπτο μπλόκο στην Κρήτη 

Στην Κρήτη, για περίπου 15 λεπτά, αγροτοκτηνοτρόφοι απέκλεισαν την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου, στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική στον αγροτικό τομέα. Στο σημείο του αποκλεισμού βρέθηκε το μεσημέρι και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του κόμματος του στις αγροτικές κινητοποιήσεις.