Στα χέρια του ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ζόραν Ζάεφ κατέληξε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία. Την εντολή παρέδωσε ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, εφόσον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζάεφ SDSM, ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου, καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Δεύτερο ήρθε το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο κατέλαβε 44 έδρες, τρίτο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, πέμπτο το κόμμα «Levica» (Αριστερά) με 2 έδρες και έκτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Σύνταγμα, έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και να προτείνει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών.

Από πλευράς του ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία, όπως υποστήριξε, θα είναι σταθερή και σύγχρονη και θα σεβαστεί πλήρως τις τρεις συμφωνίες-κλειδιά για τη χώρα:

  1. Τη Συμφωνία των Πρεσπών,
  2. τη Συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία για Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας,
  3. την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας.

Ωστόσο, σε περίπτωση που εντός διαστήματος 20 ημερών ο Ζόραν Ζάεφ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ο πρόεδρος της χώρας πρόκειται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, ο Ζάεφ είχε το προηγούμενο διάστημα δύο συναντήσεις με τον Αλί Αχμέτι, του DUI, με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης, από τις οποίες δεν προέκυψε αποτέλεσμα. Τα κόμματα των Ζάεφ και Αχμέτι αποτελούν τα μεγαλύτερα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι Αλβανοί αποτελούν ένα ποσοστό 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας και σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντα, τουλάχιστον ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.