Το σχέδιο ευρωπαϊκού προϋπολογισμού παρουσίασε η Κομισιόν, για το διάστημα 2021 – 2027, στις Βρυξέλλες, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ κάνει λόγο για προϋπολογισμό, ύψους 1,135 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 1,11% του μέσου Aκαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισε, ότι πρόκειται για ένα «ρεαλιστικό σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», επισημαίνοντας ότι οι καλές οικονομικές προοπτικές μας δίνουν μια «ανάσα», αλλά «δεν μας απαλλάσσουν από την υποχρέωση να εξοικονομήσουμε πόρους σε ορισμένους τομείς».
 
Στόχος του προϋπολογισμού αποτελεί και η αντιστάθμιση της τρύπας των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει το Brexit. Στην κατεύθυνση αυτή, οι Βρυξέλλες προτείνουν γενναίες περικοπές στα κύρια χαρτοφυλάκια, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία και η κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ). Η ΚΑΠ θα μπορούσε να χάσει ως και το 6% των πιστώσεων (408 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2014-2020).
 
Γενικότερα, η Επιτροπή φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της, στους τομείς της καινοτομίας και των ψηφιακών μέσων, στις επενδύσεις και την ανάπτυξη, αλλά και στις πηγές ενέργειας και το περιβάλλον.
 
 
Επιπλέον, η επιτροπή προτάσσει ένα κονδύλι της τάξεως των 20 – 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα είναι πρωτίστως προσβάσιμο από τους 19 της ΕΕ, αλλά και από τα υπόλοιπα κράτη. Σκοπός αυτής της κίνησης, είναι η σταθεροποίηση των επενδύσεων, με τα κράτη – μέλη που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις περικοπές του προϋπολογισμού τους, σε περίπτωση υποχώρησης της ανάπτυξης, να καταφεύγουν σε αυτό το κονδύλι, ώστε να αντισταθμίσουν τις περικοπές. Τα δάνεια θα χορηγούνται χωρίς την απαίτηση αντισταθμιστικών μεταρρυθμίσεων, αντίθετα από ό,τι συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
 
Η Επιτροπή ελπίζει να ολοκληρώσει τη συζήτηση, τουλάχιστον στις κύριες γραμμές της, πριν από τις ευρωεκλογές του 2019, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης σάρωση του σχεδίου από μια μελλοντική ευρωσκεπτικιστική πλειοψηφία, όπως τονίζει η Le Monde.
 

Άμυνα και Μεταναστευτικό

 
Σύμφωνα με την παρουσίαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τον τριπλασιασμό των δαπανών για τη μετανάστευση, το άσυλο και τη διαχείριση εξωτερικών συνόρων, ενώ επιπλέον, προκρίνει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την άμυνα. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο, φτάνουν τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 13 δισεκατομμύρια που ήταν το διάστημα 2014 – 2020. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα νέα κονδύλια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν 10.000 συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής ως το 2027.
 
«Ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, ενώ επίσης σημαντικά ποσά προβλέπονται και για την προστασία των συνόρων, με την ακτοφυλακή της Frontex να φθάνει ένα δυναμικό 5.000 ατόμων. Ας σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα προτείνει όλα τα κονδύλια του προϋπολογισμού να συναρτηθούν προς το σεβασμό του κράτους δικαίου από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.Τα κεφάλαια προς τις χώρες μέλη θα μπορούν να ανασταλούν εάν κριθεί ότι υπολείπεται το εθνικό δικαστικό σύστημα», σημειώνει η Le Monde.
 
Για να συμπληρώσει, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μέσου για την ειρήνη εκτός προϋπολογισμού, ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί η ενδεχόμενη κοινή συμμετοχή σε τρίτες χώρες.
 
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 40%, δηλαδή χρηματοδότηση ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό μαζί με τις δαπάνες της αμυντικής πολιτικής, θα συμπληρώνει και την έρευνα και ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, προτείνονται επενδύσεις ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα» στην ΕΕ. Επιπλέον, προτείνεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης της εξωτερικής δράσης κατά 26%, δηλαδή της παροχής βοήθειας προς τρίτες χώρες, η οποία θα φτάσει τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στη «γειτονιά» της Ευρώπης και τη διατήρηση ενός ειδικού αποθεματικού για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως π.χ. της μετανάστευσης
 
Στην έρευνα και την καινοτομία η Επιτροπή προτείνει αύξηση των επενδύσεων κατά 50% και χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ προτείνει εννεαπλάσια αύξηση των επενδύσεων σε ψηφιακό μετασχηματισμό και δίκτυα, με χρηματοδότηση που θα φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Τέλος, ενισχύονται σημαντικά τα προγράμματα των νέων, όπως το ERASMUS+, με 30 δισεκατομμύρια ευρώ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης με 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Αντιδράσεις Ολλανδίας και Πολωνίας

 
Η Ολλανδική κυβέρνηση κρίνει «απαράδεκτη» την πρόταση για αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ, να δηλώνει «η υφιστάμενη πρόταση είναι απαράδεκτη για την ολλανδική κυβέρνηση. Τα έσοδα της ΕΕ μειώνονται λόγω της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν μειωθούν τα έσοδα, θα πρέπει να δαπανούμε λιγότερα». Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών, Κόνραντ Σιμάνσκι, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα εξισορροπεί τις ανάγκες των χωρών – μελών της ΕΕ. «Ο δρόμος προς τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι ακόμη πολύ μακρύς», σχολίασε.
 
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται περιορισμό στην πρόσβαση του προϋπολογισμού, για χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, με τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και τη Πολωνίας να θεωρούν ότι στοχοποιούνται. «Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετους μηχανισμούς που θα μετατρέψουν τη διαχείριση των πόρων σε εργαλείο άσκησης πολιτικών πιέσεων», είχε ήδη προειδοποιήσει ο Κ.Σιμάνσκι.
 
 

Δ. Παπαδημούλης: «Σε λάθος κατεύθυνση τα χρήματα»

 
Σχετικά με τον προϋπολογισμό, μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για μία ΕΕ που «όχι μόνο δίνει λιγότερα χρήματα, αλλά τα κατευθύνει και λάθος».
 
 

 

Αντιδράσεις Γαλλίας στη μείωση αγροτικών πόρων

 
«Απαράδεκτη» έκρινε και η Γαλλική κυβέρνηση, τη μείωση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), σε ποσοστό περίπου 5% των πόρων, για το διάστημα 2021 – 2027. «Μια τέτοια δραστική, μαζική και τυφλή μείωση είναι απλούστατα αδιανόητη. Η Γαλλία δεν μπορεί να δεχτεί καμία μείωση στο εισόδημα των αγροτών», τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Τραβέρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Γαλλικό υπουργείο εξήγησε σε ανακοίνωση του,  ότι μία τέτοια κίνηση θα επηρεάσει επικίνδυνα το εισόδημα των αγροτών, με τους πόρους να αποτελούν μία άμεση ενίσχυση, ένα «ουσιαστικό δίχτυ ασφαλείας».

 
Ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ, τόνισε, ότι τη σκυτάλη παίρνουν τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2019.