Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις αγορές η διαφαινόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Τις προηγούμενες ημέρες οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, ωθώντας σε πολυετή χαμηλά νομίσματα όπως το αργεντίνικο πέσο, η ινδική ρουπία και η τουρκική λίρα.
 
Το γεγονός αυτό ασκεί πιέσεις τόσο στα νομίσματά τους, όσο και στις αγορές ομολόγων και μετοχών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων, κυρίως από θεσμικούς επενδυτές.
 
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αιφνιδίασε την Τρίτη τις αγορές, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, την ώρα που αναλυτές προειδοποιούν πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ρέπει προς επιθετική αύξηση των επιτοκίων της, προκειμένου να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας που έχει χάσει συνολικά 20% κατά τους προηγούμενους μήνες. 
 
Κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού, άλλωστε, ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης, Erdem Basci, εμφανίστηκε πιο ανήσυχος για την πορεία των τιμών.
 
Οι εξελίξεις αυτές επέδρασαν αρνητικά και στις χώρες της ευρωζώνης, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιθετικές πωλήσεις τίτλων, διευρύνοντας τα spreads των ομολόγων και πιέζοντας σε νέα χαμηλά τις τιμές των μετοχών.
 
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές, η μείωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και η αύξηση των αποδόσεων σε πιο ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως είναι τα αμερικανικά ομόλογα, επιδρά αρνητικά και στην ελληνική προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές.

(πληροφορίες: Βήμα, Capital)