Μετά τα αποτελέσματα των ισπανικών εθνικών εκλογών και την άνετη επικράτηση των Σοσιαλιστών επί του Λαϊκού Κόμματος, που υπέστη μεγάλη ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας και κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την ικανοποίηση τους.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μήνυμα ελπίδας που δείχνει ότι δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη η επικράτηση της Δεξιάς στην Ευρώπη. «Η επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ισπανία και η κατάρρευση του δεξιού PP είναι μήνυμα ελπίδας. Ας μη βιάζονται κάποιοι να προκαταλάβουν την επικράτηση της δεξιάς στην Ευρώπη. Σοσιαλιστές και Ποδέμος, μπορεί να μην έχουν απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η αύξηση του συνόλου των εδρών τους, βάζει ανάχωμα στην ανησυχητική άνοδο της Ακροδεξιάς και προεξοφλεί τη συνέχεια της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε «σημαντική για όλη την Ευρώπη» την «ξεκάθαρη επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων» και ελπιδοφόρα την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες, ενώ επισήμανε ότι αποτελεί θετικό γεγονός η ιστορική καθίζηση του Λαϊκού Κόμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε πως «η νότια Ευρώπη εγκαταλείπει το νεοφιλελευθερισμό και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν», ενώ καλεί το ΚΙΝΑΛ και τη Φώφω Γεννηματά να πάρουν μήνυμα από το αποτέλεσμα και να αντιληφθούν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να πορεύονται με την ατζέντα της ακροδεξιάς.

«Νίκη και επί των λαϊκιστών συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ»

Η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για νίκη του Πέδρο Σάντσεζ και των Σοσιαλιστών που στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για την προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη, μετά και τη νίκη των Σοσιαλιστών στη Φινλανδία (σ.σ. όπου οι Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν με μόλις 0,2% των ακροδεξιών). Τόνισε πως τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα είναι ο κύριος αντίπαλος της ακροδεξιάς και των λαϊκιστών συμμάχων του Αλέξη Τσίπρα.

«Η νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές στην Ισπανία αποτελεί μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική Αλλαγή στην Ευρώπη. Μετά και τη νίκη στη Φινλανδία, τα Σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της δεξιάς. Αναδεικνύονται ως ο κύριος αντίπαλος απέναντι στην Ακροδεξιά, αλλά και το λαϊκισμό, όπως των συμμάχων του κ. Τσίπρα που χθες υπέστησαν δεινή ήττα».

Ειρωνικά σχόλια Γεωργιάδη για ΣΥΡΙΖΑ που «πανηγυρίζει την ήττα»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ειρωνεύτηκε τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως πανηγυρίζουν τη στιγμή που το αδελφό κόμμα τους έχασε κατά κράτος.

«Βλέπω τους συριζαίους και μου φτιάχνουν το κέφι. Βγήκαν από τις πρώτες ώρες και πανηγύριζαν όλοι μαζί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία. Τι έγινε στην Ισπανία; Το κόμμα που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ποδέμος, ηττήθηκε κατά κράτος. Έχασε 7 μονάδες και 25 βουλευτές. Ότι είναι αδελφά κόμματα το γνωρίζουμε όλοι από τις κοινές εμφανίσεις του Τσίπρα και του Ιγκλέσιας. Έχασαν λοιπόν 7 μονάδες που τις κέρδισαν οι Σοσιαλιστές που είναι το ΠΑΣΟΚ της Ισπανίας. Το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που δικαιούται να πει ότι είναι ευτυχείς είναι το ΠΑΣΟΚ». 

«Αντιλαμβάνονται όλοι πόσο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Το ΚΚΕ επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που πανηγυρίζουν τη νίκη των Σοσιαλιστών, που μαζί με το Λαϊκό Κόμμα ευθύνονται για τα προβλήματα του ισπανικού λαού. Επισημαίνουν πως τα ψεύτικα διλήμματα που θέτουν στους λαούς της Ευρώπης και η διάψευση ελπίδων, οδηγούν στην ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων.

«Όταν για τη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας, το οποίο ευθύνεται μαζί με το δεξιό κόμμα για τα προβλήματα του ισπανικού λαού, πανηγυρίζουν ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για “νίκη της προόδου”, αντιλαμβάνονται όλοι πόσο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πόσο διασύρεται η έννοια της προόδου από τέτοιες δυνάμεις.

Οι εκλογές στην Ισπανία αποδεικνύουν, επιπλέον, ότι η δικομματική – διπολική εναλλαγή των αστικών κομμάτων, τα ψεύτικα διλήμματα που θέτουν στους λαούς της Ευρώπης και η διάψευση ελπίδων, οδηγούν στην ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων».

«Νίκη των φιλελεύθερων κατά του λαϊκισμού είδε ο Θεοδωράκης»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επέλεξε να σταθεί στην ισχυροποίηση των κεντροδεξιών φιλελεύθερων Ciudadanos, τονίζοντας πως αυτό αποδεικνύει ότι τα παλιά κόμματα όσο και οι λαϊκίστικες δυνάμεις δεν πείθουν.