Σε νέο ιστορικά χαμηλό επιπέδο έφτασε η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για εντονώτερο έλεγχο της οικονομίας της Τουρκίας μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα διαμορφώθηκε στο ποσοστό 4,3990 έναντι ενός δολαρίου, ενώ η απόδοση των ομολόγων άγγιξε επίσης ιστορικά υψηλό ποσοστό τουλάχιστον 8 χρόνων.
 
Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στο Bloomberg, ενίσχυσαν τις ανησυχίες σχετικά με την νομισματική πολιτική του Τ. Ερντογάν και μετρίασαν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον διψήφιο πλυθωρισμό, σχολίασε το Reuters.
 
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν θα μπορεί να αγνοήσει τα σήματα του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μόλις ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, μετά τις εκλογές του Ιουνίου». Στη συνέχεια τόνισε πως «θα αναλάβω την ευθύνη ως αδιαμφισβήτητος επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά με τα βήματα που θα γίνουν και τις αποφάσεις σε αυτά τα θέματα».
 
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται εν μέσω αναταράξεων καθώς το τουρκικό νόμισμα έχει κάνει διαδοχικά χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, εν μέσω μίας άτακτης υποχώρησης στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα τουρκικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλά για να σταθεροποιήσουν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Παρά τους ογκώδεις ρυθμούς ανάπτυξης (7,4%), η οικονομία βρίσκεται σε ανισορροπία λόγω του υψηλού πληθωρισμού και του ελλείμματος. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την άνοδο των επιτοκίων ως «μητέρα όλων των κακών».
 
Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε πως οι επεκτατικές οικονομικές πολιτικές δεν είναι κατάλληλες και κάλεσε για μία περίοδο οικονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας. Παρ' όλα αυτά, ο Ερντογάν φαίνεται να διαφωνεί με τις υποδείξεις του ΔΝΤ, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην προεκλογική καμπάνια του Τούρκου προέδρου, όπως σημειώνουν οι Financial Times.
 
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι πολίτες εν τέλει θα θεωρούν τον πρόεδρο υπεύθυνο για τα όποια προβλήματα προέλθουν από τη νομισματική πολιτική, τονίζοντας ότι «όταν θα ρωτήσουν τον πρόεδρο για αυτό, θα πρέπει να δώσουμε την εικόνα ενός προέδρου που είναι αποτελεσματικός στις νομισματικές πολιτικές». Τέλος, πρόσθεσε πως «αυτό ίσως κάνει κάποιους να αισθανθούν άβολα. Αλλά πρέπει να το κάνουμε. Διότι είναι αυτοί που κυβερνούν το κράτος που λογοδοτούν προς τους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelblatt, είχε κάνει λόγο για ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας ενώ έγραφε ότι η τιμή της «σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο» με το ευρώ να ισοδυναμεί με περισσότερες από πέντε λίρες.

Η γερμανική εφημερίδα σημείωνε επίσης ότι οι ειδικοί προειδοποιούσαν για τα φτηνά δάνεια που υπερβαίνουν τη ζήτηση και πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα ή ακόμα και ύφεση