Σε συνέντευξή του στο Politico ο ισλανδός πρωθυπουργός Νταβίντ Γκουνλάουγκσον δήλωσε: «Είμαι σίγουρος πως η ανάκαμψη δεν θα είχε έρθει, αν ήμαστε μέλος της ΕΕ».

Όπως υποστήριξε, αν η αίτηση που υπέβαλε η χώρα του το 2009 για ένταξη στην ΕΕ είχε πετύχει, τότε η Ισλανδία μπορεί να είχε την τύχη της Ελλάδας.

«Μπορεί να είχαμε ακολουθήσει αντίστροφη πορεία και να γινόμαστε χρεοκοπημένη χώρα. Αν όλα αυτά τα χρέη ήταν σε ευρώ και αναγκαζόμαστε να κάνουμε ό,τι η Ιρλανδία ή η Ελλάδα και να αναλάβουμε την ευθύνη για τα χρέη των τραπεζών, αυτό θα ήταν καταστροφικό για μας οικονομικά».

Πάγωσαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Ισλανδία πάγωσε το 2013 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ο Ντ. Γκουνλάουγκσον απέσυρε την υποψηφιότητα στις αρχές του έτους.

Η ισλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με 1,9% πέρυσι και φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,5%. Το δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει στο 64% του ΑΕΠ, κάτω από το επίπεδο του 86% το 2012.

Σύμφωνα με τον ισλανδό πρωθυπουργό καθοριστικοί παράγοντες για την ανάκαμψη της χώρας ήταν πως είχε το δικό της νόμισμα και ένα ανεξάρτητο νομοθετικό σώμα που της έδωσε περιθώρια ελιγμών. «Το ότι ήμαστε εκτός ΕΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε.