Οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές έβαλαν τον Μάιο του 2017 την υπόθεση στο αρχείο, ενώ όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι του, το ένταλμα σύλληψης του από τις βρετανικές αρχές δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του 46χρονου Αυστραλού, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, πάσχει από κατάθλιψη και αντιμετωπίζει προβλήματα στα δόντια και πόνους στην πλάτη. 
 
Ο εισαγγελέας Άαρον Ουάτκινς αποκάλεσε γελοία τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Ασάνζ ενώ η βρετανική αστυνομία επιμένει στη σύλληψη του Αυστραλού.
 
Λύση στον Ασάνζ προσπάθησε να δώσει το Κίτο, η πρωτεύουσα του Ισημερινού,  ανακοινώνοντας στον Αυστραλό την υπηκοότητα του Ισημερινού καλώντας τις βρετανικές αρχές να αναγνωρίσουν το διπλωματικό καθεστώς, δηλαδή να επιτρέψουν στον Ασάνζ να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο χωρίς να υπάρξει κίνδυνος σύλληψής του. Ωστόσο το ΗΒ δε δέχτηκε τους νέους όρους επιμένοντας στη σύλληψή του. 
 
Ωστόσο ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του Ασάνζ παραμένει η έκδοση του στις ΗΠΑ και την εκδίκαση του για τη δημοσιοποίηση  δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων και στρατιωτικών μυστικών το 2010 στην ιστοσελίδα WikiLeaks, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ο οποίος είχε πει ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
 
Η υπόθεση του Ασάνζ προκαλεί επίσης πρόβλημα τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την παρουσία του Αυστραλού στη χώρα «πρόβλημα που κληρονόμησε» από τον προκάτοχο του Ραφαέλ Κορέα ο οποίος έδωσε άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks.