Ο 72χρονος Λούλα οφείλει να παραδοθεί ώστε να εκτίσει 12ετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά, όμως παραμένει ταμπουρωμένος στην έδρα συνδικάτου μεταλλεργατών, στα περίχωρα του Σάο Πάουλο.

Το κρατικό πρακτορείο Agencia Brasil μεταδίδει πως οι δικηγόροι του είναι σε διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία ώστε να δρομολογηθεί η παράδοσή του.

Εάν οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, ο Λούλα θα παραδοθεί εντός του Σαββάτου, αφότου παραστεί σε τελετή στη μνήμη της νεκρής συζύγου του. Οι Αρχές έχουν καταστήσει σαφές πως δεν αντιμετωπίζουν τον πρώην πρόεδρο ως φυγά.

Ο Λούλα καταγγέλλει πως οι κατηγορίες σε βάρος έχουν πολιτικά κίνητρα και αποσκοπούν στο να αποτρέψουν τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, τις οποίες δημοσκοπικά αναμένεται να κερδίσει.

Οι συνήγοροι του Λούλα υπέβαλαν την Παρασκευή νέο αίτημα στη δικαιοσύνη με το οποίο ζητούν ο εντολέας τους να παραμείνει ελεύθερος ωσότου εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να επιτύχει την ακύρωση της καταδίκης του για μια υπόθεση διαφθοράς. Αλλά και αυτό το αίτημα θεωρείται απίθανο να εγκριθεί. Το δικαστήριο όπου υπεβλήθη είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο την Πέμπτη απέρριψε το αίτημα του κεντροαριστερού πρώην προέδρου να μη φυλακιστεί.

Διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του Λούλα έγιναν εκ νέου σε περίπου 50 πόλεις της Βραζιλίας. Δρόμοι αποκλείστηκαν σε όλη τη χώρα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από σφαίρα στην Πολιτεία Παραΐμπα, σύμφωνα με το Κίνημα Ακτημόνων Αγροτών, που υποστηρίζει τον Λούλα.