Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι των δύο σωματείων των μεγαλύτερων εταιρειών ύδρευσης της χώρας, «μόλις λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση Μακρόν, και τις δηλώσεις του συνοδού του, διευθύνοντος συμβούλου της SUEZ, ότι ενδιαφέρεται για ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ, κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας με επικεφαλής τον αν.υπουργό Σ. Φάμελλο, βρέθηκε σε έκθεση για τα νερά στο Ισραήλ (WATEC 2017). Δε θα μας απασχολούσε η επίσκεψη –συνοδευόμενη από στελέχη των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ- αν κατά τη διάρκεια της δεν εμπλεκόταν και το όνομα της…ΜΕΚΟΡΟΤ. Της γνωστής κρατικής εταιρείας ύδρευσης που το 2014 είχε εμπλακεί στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, όπως και η SUEZ.»

Τα δύο σωματεία προχωρούν και σε μία καταγραφη των ενεργειών των τελευταίων κυβερνήσεων. «Κατά ένα πρωτότυπο τρόπο, η πολιτική της κυβέρνησης για τα νερά, αποτελεί ένα συνδυασμό των προσπαθειών ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων Κ.Καραμανλή και Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου

  • Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή, πουλούσε το 23% της ΕΥΑΘ και το μάνατζμεντ.
  • Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά πουλούσε το 51%  της ΕΥΑΘ και το μάνατζμεντ με ενδιαφερόμενες εταιρείες τις SUEZ-MEKOROT.
  • Το 2016 δημιουργείται το Υπερταμείο και οι  ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ περνούν εκεί, αποχαιρετώντας και τον δημόσιο έλεγχο.
  • Το 2017 η κυβέρνηση ετοιμάζει την πώληση ποσοστών των εταιρειών ύδρευσης και μέσα σε πέντε μέρες έχει συναντηθεί με SUEZ-MEKOROT.»

Υποστηρίζουν επίσης ότι «η απόφαση του ΣτΕ που εμποδίζει την πώληση του 51%, ενεργοποιεί το plan B της κυβέρνησης που είναι συνδυασμός των ΤΑΙΠΕΔ-Υπερταμείου-ΚΥΑ τιμολόγησης νερού,  ώστε να εφαρμοστούν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια έμμεσης ιδιωτικοποίησης του νερού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ετοιμάζεται ένα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου ιδιωτικού Τομέα) στην ΕΥΑΘ, στα πρότυπα του Βερολίνου και του Παρισιού όπου απέτυχαν παταγωδώς. Το αποκάλυψε υπουργός της κυβέρνησης. Όποιος δεν το βλέπει, είτε  ψήφισε ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα του νερού (1,8%)  είτε νομίζει πως μπορεί να κοροϊδέψει το υπόλοιπο 98,2% που ψήφισε ΟΧΙ.

Καλά θα κάνει λοιπόν, να βγει ξεκάθαρα η κυβέρνηση και να μας μιλήσει για τα ΣΔΙΤ στα νερά και τις αυξήσεις που έφεραν, όπως και για τα αντισυλληπτικά που ανιχνεύθηκαν στο νερό του Βερολίνου.
Η 3η αξιόλογηση είναι ήδη  εδώ,  και το αφήγημα για «δημόσιο έλεγχο» στα νερά δεν πείθει πλέον κανένα.
Η περίφημη συνταγματική αναθεώρηση παραμένει στο επίπεδο του διαλόγου, γιατί δεν υπογράφουν 50 από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης για να ξεκινήσει και επίσημα;

Το Νερό είναι ζωή και δεν πωλείται, από κανέναν!» καταλήγει η ανακοίνωση

Ποια είναι η Mekorot 

Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν το TPP, η Mekorot αποτελεί την κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ, η οποία ιδρύθηκε το 1937 και διαχειρίζεται το 90% του πόσιμου νερού του Ισραήλ και το 80% των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας.
Τον Αύγουστο του 1967, με στρατιωτική διαταγή, η διαχείριση του νερό της Δυτικής Όχθης περνά στο Ισραήλ, ενώ τον επόμενο χρόνο όλες οι υδάτινες πηγές της Παλαιστίνης περνούν στη ιδιοκτήσια του κράτους του Ισραήλ.  

Από το 2005 το επιχειρησιακό τμήμα της Mekorot,υπογράφει επικερδή συμβόλαια με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Αργεντινή, η Ινδία και η Ουγκάντα. Στην Ελλάδα η Mekorot συναγωνίζεται για ένα μερίδιο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Συμφωνίες συνεργασίας έχουν υπογραφεί στη Βραζιλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

«Απαρτχαιντ» νερού

Η Mekorot εφαρμόζει σύστημα απαρτχάιντ νερού, γεγονός που έχει καταγραφεί και σε έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου. Η παλαιστινιακή κατανάλωση στα Κατεχόμενα είναι περίπου 70 λίτρα ανά άτομο την ημέρα -σημαντικά χαμηλότερα από τα 100 λίτρα ανά άτομο την ημέρα που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ η ημερήσια κατανάλωση από τους Ισραηλινούς είναι περίπου 300 λίτρα, δηλαδή 14 φορές περισσότερο.

Παράλληλα, η Mekorot έχει αρνηθεί την παροχή νερού σε παλαιστινιακές κοινότητες μέσα στο Ισραήλ, παρ' ότι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμά τους στην πρόσβαση στο νερό.