Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου 

Ο άνθρωπος που βλέπετε στην φωτογραφία να συζητά με την πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είναι άλλος από τον Ερβε Φαλτσιανί. Τον πρώην υπάλληλο της τράπεζας HSBC χάρη στον οποίο αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την περίφημη «Λίστα Λαγκάρντ». Η συνάντησή τους έγινε στις 30 Μαίου, στο περιθώριο της διήμερης εκδήλωσης που πραγματοποίησε στο Παρίσι το «Φόρουμ των Εναλλακτικών» (πρόκειται για πρωτοβουλία αριστερών κινημάτων και συλλογικοτήτων) με θέμα «Συμμαχία κατά της Λιτότητας».

Με δεδομένο ότι η επανεξέταση της υπόθεσης για την περίφημη Λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των δεσμεύσεων της Προέδρου της Βουλής, σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων της, προφανώς δεν συζητούν για τον …καιρό στην Γαλλική πρωτεύουσα!

Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχοντας αναγγείλει την επανεξέταση της Λίστας Λαγκάρντ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θυμίζουμε ότι είχε αποκαλέσει τόσο το ζήτημα αυτό όσο και το θέμα της SIEMENS «ζώντα σκάνδαλα που κηλιδώνουν το δημόσιο βίο της χώρας και έχουν απασχολήσει και τη Βουλή αλλά και την κοινή γνώμη» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι όνειδος αυτές οι υποθέσεις». Είχε αναφερθεί μάλιστα και σε έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας που εκτιμούσε την απώλεια του δημοσίου κατ’ έτος λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς σε 12 δις ευρώ! Τέτοιου είδους επαφές μάλλον πιστοποιούν ότι η Πρόεδρος της Βουλής, επιδιώκει ουσιαστική και σε βάθος έρευνα κατά το δυνατόν και όχι απλά μία συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς περεταίρω εξέλιξη. ‘Ηδη στην επιτροπή έχει καταθέσει για το θέμα της SIEMENS ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που είχε συσταθεί για το θέμα Σήφης Βαλυράκης προτείνοντας μεταξύ άλλων την επανεξέταση της συμβιβαστικής συμφωνίας που έχει συναφθεί ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την πολυεθνική και στην υπόθεση αναμένεται συνέχεια.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι ο Ε.Φαλτσιανί έχει δεχθεί δεκάδες επιθέσεις στην Ευρώπη για τις αποκαλύψεις που έκανε σχετικά με τους λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC. Μάλιστα στην Ελλάδα έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ο Γιώργος Παπανδρέου επειδή στο βιβλίο του Ε.Φαλτσιανί αναφέρεται λογαριασμός της Μαργαρίτας Παπανδρέου ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.