«Με συνέλαβαν ενώ φώναζα ότι είμαι δημοσιογράφος»

Δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Ουάσινγκτον, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ενόσω κάλυπταν τις πορείες κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τραμπ και κατηγορούνται τώρα για κακούργημα, που μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Οι δύο ανταποκριτές κατηγορούνται με το ανώτατο ποινικό αδίκημα υπό τους νόμους της Περιφέρειας της Columbia που αφορούν στις εξεγέρσεις και τις ταραχές. Ο καθένας τους κινδυνεύει, επίσης, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους μέχρι 23.000 ευρώ (25.000 δολάρια) εφόσον καταδικαστεί.

Ο Evan Engel και ο Alex Rubinstein, ανταποκριτές του Vocativ και του RT America αντίστοιχα συνελήφθησαν την Παρασκευή έξω από ένα σχολείο στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας. Αφέθηκαν ελεύθεροι την επομένη και η προκαταρτική ακρόαση ορίστηκε και για τους δύο στα μέσα του Φεβρουαρίου. 

Οι επικεφαλής του Engel στο Vocativ, έβγαλαν ανακοίνωση, εκφράζοντας την οργή τους για αυτή την ενέργεια που στρέφεται εις βάρος της ελευθερίας του Τύπου και του δημοσιογράφου τους, ο οποίος είπε ότι οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν ενώ ο ίδιος δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει ότι είναι δημοσιογράφος και κάλυπτε τις διαμαρτυρίες. Η κάμερα του Engel κατασχέθηκε από την αστυνομία.


Από τη μεριά του το RT, δήλωσε ότι ο δημοσιογράφος τους, Rubinstein, «συνελήφθη αν και έδειξε στην αστυνομία τη δημοσιογραφική του διαπίστευση» ενώ ο ίδιος ο ρεπόρτερ έγραψε στο twitter του: «Αυτή είναι η χειροβομβίδα που χρησιμοποίησαν και με τύφλωσε ενώ τα αυτιά μου βούιζαν. Οι αστυνομικοί περικύκλωσαν το πλήθος όσο δεν είχα την όραση μου -μας συλλαμβάνουν όλους».


Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν την Παρασκευή μετά από «βανδαλισμούς ιδιοκτησιών» στην αμερικανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, Committee to Protect Journalists (CPJ), δημοσίευσε έναν οδηγό ασφαλείας και προστασίας για τους δημοσιογράφους που θα κάλυπταν τις πορείες κατά την ορκωμοσία του Τραμπ, προειδοποιώντας τους να φοράνε ρούχα που θα τους επιτρέπουν να τρέξουν, πώς να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του σώματος έως και το να είναι προσεκτικοί με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας γιατί μπορεί να προκαλέσει. 

Σε έκθεσή του, ο CPJ αποκαλύπτει ότι το 2016 ήταν η χρονιά που είδε το μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων (259) να φυλακίζονται από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σε σχέση με τα τελευταία 30 χρόνια. Οι χώρες που κρατάνε τα σκήπτρα είναι η Τουρκία, η Κίνα και η Αίγυπτος.

Ο αριθμός δε των δημοσιογράφων που η ζώη τους τέθηκε σε κίνδυνο λόγω του επαγγέλματός τους, είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερος, δεδομένου ότι δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι εξαφανίστηκαν ή πιάστηκαν όμηροι μη κρατικών ομάδων, όπως το αυτο-αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. 

UNESCO: «1 δημοσιογράφος πέθαινε ανά 4 μέρες πάνω στο καθήκον το 2016»

101 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν πέρυσι ενώ βρίσκονταν στο πεδίο για να καλύψουν τα γεγονότα, σύμφωνα με την UNESCO, δηλαδή σαν να πέθαινε 1 ανά 4 μέρες.

«Το επάγγελμα του δημοσιογράφου δεν είναι ένα ασφαλές επάγγελμα και μια δημοσιογραφική ταυτότητα ή ο εξοπλισμός συχνά αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να γίνει στόχος» λέει ο Frank La Rue από τον τομέα Επικοινωνίας και Πληροφορίας της UNESCO.

Οι πιο πολλές ζωές χάθηκαν στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη ενώ, ανάμεσα σε άλλες χώρες, δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν και στην Τουρκία, την Ουκρανία και τη Λατινική Αμερική.

Επιπροσθέτως, η UNESCO διευκρινίζει ότι εκτός από τη φυσική βία, δημοσιογράφοι δέχτηκαν online απειλές ή και παρενόχληση λόγω του φύλου τους.

«Όταν τα εγκλήματα εναντίον των δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητα, αφήνεται να εννοηθεί ότι τα Μέσα μπορούν συνεχώς να υπόκεινται σε επιθέσεις» σύμφωνα με τον La Rue, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η ατιμωρησία φιμώνει τους δημοσιογράφους ενώ ο φόβος για αντίποινα μετουσιώνεται σε αυτο-λογοκρισία, στερώντας κάθε έναν από εμάς από ζωτικής σημασίας ενημέρωση».