Οι ΗΠΑ πρόκειται επίσης να εξετάσουν τι θα κάνουν όσον αφορά την υπόλοιπη βοήθειά τους προς τη χώρα, η οποία ανήλθε σε συνολικά 10,5 εκατομμύρια δολάρια το 2013, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ.
 
«Ήδη αναστείλαμε» τη χορήγηση βοήθειας ύψους «περίπου 3,5 εκατομμυρίων» δολαρίων σε βοήθεια στον στρατό της Ταϊλάνδης.
 
«Ετοιμαζόμαστε να εξετάσουμε όλα τα προγράμματά μας για να δούμε αν θα αναστείλουμε και άλλα σχέδια βοήθειας από αυτά που έχουμε», πρόσθεσε.
 
Η εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει λεπτομερώς την χρήση της βοήθειας που καταβάλλει σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Asean, για να δει ακριβώς ποια ποσά λαμβάνει η Ταϊλάνδη μέσω αυτών.
 
Βάσει της νομοθεσίας τους, οι ΗΠΑ υποχρεούνται να αναστείλουν την βοήθεια που προσφέρουν σε χώρες όπου ανατρέπεται η κυβέρνηση με πραξικόπημα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε στην Ταϊλάνδη, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει αιτιολογία γι' αυτή την ενέργεια και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση της κυβέρνησης.
 
«Η ενέργεια θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊλάνδης, ιδιαίτερα για τη σχέση μας με τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης», προειδοποίησε.
 
Την ίδια ώρα ο Ουίμ Ρουκγουατανατζίντα, βοηθός της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, δήλωσε από την Μπανγκόκ ότι η πρώην πρωθυπουργός, η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή ενώπιον των στρατιωτικών αρχών, μπορεί να οδηγήθηκε σε στρατόπεδο εκτός της πρωτεύουσας.
 
Ωστόσο η χούντα τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά το μέρος στο οποίο βρίσκεται η Γινγκλάκ, όπως και οι άλλοι πολιτικοί υπεύθυνοι που ζήτησε να παρουσιαστούν ενώπιόν της, μεταξύ των οποίων ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Νουεϊτάμρονγκ Μπουνσονγκφεϊζάν.