Με μία κοινή εμφάνισή τους στο αμερικανικό δίκτυο CNN και την οικονομική εκπομπή «Quest Means Business», ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της πρώτης μνημονιακής κυβέρνησης του 2010, επανήλθαν στην επικαιρότητα για να καταθέσουν την άποψή τους για την ελληνική οικονομία που «επιτέλους απελευθερώθηκε από τα προγράμματα διάσωσης», όπως ανέφερε η εκπομπή στον τίτλο της.
 
«Φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά την προλάβαμε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τη λήξη του προγράμματος – μακάρι να μπορούσαμε. Το κόστος της διάσωσης ήταν τεράστιο: 25% του ΑΕΠ, τεράστια ανεργία, διαρκής ανασφάλεια» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στο πνεύμα του διαγγέλματος του Α. Τσίπρα το πρωί της Τρίτης, επέρριψε ευθύνες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν καθώς «μπορούσαμε να έχουμε φτάσει εδώ, στο τέλος του προγράμματος, πολύ πιο γρήγορα, με μικρότερο κόστος, ενώ απομένουν πολλές αλλαγές που δεν έχουν γίνει».
 
«Η μόνη δικαιολογία, είναι πως ήμασταν σε αχαρτογράφητα ύδατα. Καμία χώρα, κανείς στην ΕΕ δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση – ακόμα και το ΔΝΤ, δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο σε χώρα του Ευρώ» συμπλήρωσε, για να συνεχίσει.
 
«Το δεύτερο πρόβλημα ήταν πως επικράτησε μία τιμωρητική διάθεση απέναντι στον ελληνικό εκτροχιασμό. Είναι αλήθεια πως είχαμε προβλήματα, πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εκτοξεύσει τις δαπάνες και είχε διπλασιάσει το χρέος, αλλά εμείς είχαμε δείξει από νωρίς το δρόμο που θα ακολουθούσαμε, είχαμε ξεκινήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και περιμέναμε να βρούμε μία θετική ανταπόκριση αλληλεγγύης σε αυτή την προσπάθεια, αντί για τιμωρία, που τελικά δυσκόλεψε και τη λύση.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, εμείς δεν βρήκαμε στήριξη από την αντιπολίτευση, δεν υπήρξε συναίνεση στο πολιτικό σύστημα» υπογράμμισε, αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης επί διακυβέρνησής τους.
 
Ακόμη, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής έπεσε υπερβολικό βάρος στη λιτότητα, τονίζοντας πως θα έπρεπε αντιθέτως να έχει δοθεί έμφαση σε μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Παράλληλα, επιτέθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις κυβερνήσεις που δεν δεσμεύτηκαν επαρκώς στα προγράμματα.
 
Κληθείς να σχολιάσει τον Α. Τσίπρα, ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική για τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του, τονίζοντας πως «σχεδόν φύγαμε από το ευρώ», με αποτέλεσμα τον περαιτέρω δανεισμό και την επέκταση της κρίσης, ενώ σημείωσε πως στη συνέχεια «ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή» από το να εφαρμόσει τα μνημονιακά προγράμματα.
 
«Πληρώνουμε ακριβά, ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αποφύγαμε τη χρεοκοπία το 2010 για να ξαναβρεθούμε στο χείλος της χρεοκοπίας το καλοκαίρι του 2015, με capital controls και παρολίγον έξοδο από το Ευρώ. Αυτό μας κόστισε σε αξιοπιστία και έφερε επιπλέον δανεισμό, παράταση της ύφεσης κι επομένως περαιτέρω περικοπές. Ο κ. Τσίπρας όταν ευθυγραμμίστηκε, δεν αναγνώρισε την ευκαιρία που είχε μπροστά του για πραγματικές αλλαγές. Η δική μου πεποίθηση ήταν πάντα πως η χώρα χρειαζόταν λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, από την οποία και μόνο η ετήσια εξοικονόμηση πόρων ισούται με τα έσοδα όλου του ΕΝΦΙΑ» κατέληξε.
 
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «αναπτυξιακής επανάστασης». Παράλληλα, υποστήριξε πως όσα έγιναν ήταν εντελώς αναπόφευκτα, ενώ υπερασπίστηκε πως αρκετά από τα όσα έπραξε η κυβέρνηση Παπανδρέου «έκαναν καλό στη χώρα». Μάλιστα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν δίσταζε να επαναλαμβάνει πως δεν έχουν γίνει αρκετά για την αποφυγή νέας κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, συμφωνώντας με τον Γ. Παπανδρέου στην ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη».
 
Παρακολουθήστε το βίντεο της κοινής συνέντευξης: