X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Επεισόδια και καταστολή στην Κέρκυρα για το ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρας στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, με την συγκέντρωση των κατοίκων της Λευκίμμης να αντιμετωπίζεται με καταστολή και χημικά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ένας κάτοικος τραυματίστηκε στο κεφάλι.
ΦΩΤΟ: corfupress.gr
|

Όπως μεταδίδει το corfupress.gr, που δημοσιεύει και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, αρχικά οι κάτοικοι συναντήθηκαν με τους τοπικούς αξιωματούχους όμως στη συνέχεια δημιουργήθηκαν εντάσεις, και η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών. Από την καταστολή τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας κάτοικος.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν  ο Αντίπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι θα δοθεί άδεια για το ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.

Η θέση στην οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους κοντινότερους οικισμούς, σε μια περιοχή γεμάτη ποτάμια, υπόγεια νερά, αλλά και χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η περιοχή είναι γεμάτη από αγροτικές εκτάσεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους απέραντους ελαιώνες του νησιού.

Οι Αλυκές Λευκίμμης, ένας σημαντικός υγρότοπος περίπου 2.000 στρεμμάτων, ενταγμένος στο δίκτυο Natura, που φιλοξενεί πάνω από 180 είδη πτηνών, πολλά από τα οποία απειλούνται, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό και πολύ κοντά στο λάκκο που επιλέχτηκε για να θάβονται τα σκουπίδια του νησιού. Μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, βρίσκεται η παραλία και το δάσος του Αρκουδίλα. Μια πυκνή δασική έκταση 200 στρεμμάτων και μια από τις ωραιότερες παραλλίες του νησιού.

Παράλληλα, οι ΧΥΤΑ δεν είναι ασφαλείς εγκαταστάσεις διαχείρισης. Πρόκειται απλά για μεγάλους λάκκους, που υποδέχονται τεράστιους όγκους αστικών σκουπιδιών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στους ΧΥΤΑ παράνομα, βιομηχανικά και τοξικά απόβλητα. Η υποτυπώδης στεγάνωση των λάκκων, δεν αντέχει στο τεράστιο βάρος, ή ακόμη και τις μικρές σεισμικές δονήσεις που είναι συχνό φαινόμενο σε όλες τις περιοχές της χώρας. Έτσι, τα τοξικά στραγγίσματα καταλήγουν να ρυπαίνουν μεγάλες εκτάσεις γύρω από τους ΧΥΤΑ, επηρεάζοντας το έδαφος, τα υπέργεια και υπόγεια νερά, τις καλλιέργειες, τις κοντινές ακτές, αλλά και τον αέρα της περιοχής στις οποίες βρίσκονται.

Διαβάστε αναλυτικά για τον αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης εδώ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις