Σύμφωνα με πληροφορίες της Express, περίπου 5.500 άνθρωποι πήραν μέρος στην κινητοποίηση ακροδεξιών που ονομάστηκε «Πορεία εναντίον του Μαρακές». Η διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έξω από το κτήριο της Κομισιόν, είχε ως στόχο την καταδίκη για το σύμφωνο μετανάστευσης του ΟΗΕ που εγκρίθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο Μαρακές.

Η αστυνομία του Βελγίου αναφέρει ότι υπήρξαν 15 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, όπου οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και αντλιών νερού, προκειμένου να απομακρύνουν τους ακροδεξιούς από το κτήριο της Κομισιόν. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι έσπασαν τζάμια και υπέστησαν φθορές οι προσόψεις κτιρίων της Κομισιόν. Ο δήμαρχος των Βρυξελλών Φιλίπ Κλοζ, δήλωσε ότι περίπου 300 άνθρωποι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση υιοθετήθηκε από 150 και πλέον χώρες σε αυτή την πόλη του Μαρόκου την περασμένη Δευτέρα. Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι βασικός στόχος του Συμφώνου είναι η βελτίωση της συνεργασίας και της διαχείρισης της διασυνοριακής μετακίνησης ανθρώπων.

Παράλληλα, στο Σύμφωνο αναφέρεται ότι «προωθεί τη διεθνή συνεργασία μεταξύ όλων των σχετικών με τη μετανάστευση παραγόντων, κατανοώντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το μεγάλο αυτό ζήτημα αλλά και μένοντας προσηλωμένο στην αρχή του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας των κρατών και των υποχρεώσεών τους στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Το Σύμφωνο δεν έχει δεσμευτική ισχύ, αλλά  έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε διάφορες χώρες. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αυστραλία έχουν αποδοκιμάσει έντονα το Σύμφωνο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος αλλοίωσης των πληθυσμών, ενώ  ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, δεν βρέθηκαν καν στη συνάντηση του Μαρακές.