Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα Καθημερινή, που επικαλείται δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν μέχρι πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τώρα έχουν περάσει στον ESM και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει πληροφορίες της Wall Street Journal, πριν δύο μέρες, σύμφωνα με τις οποίες οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν την περασμένη εβδομάδα να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2016, αλλά οι διαφωνίες στους όρους και το τι θα συμβεί στη συνέχεια, υπονόμευσαν το σχέδιο.

Λήξη στα τέλη Ιουνίου

Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα τέλη Ιουνίου και, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από ρευστό έως το τέλος Μαρτίου, προτάθηκε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Αυτό που προσφέραμε θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα ήταν πλήρως χρηματοδοτημένη μέχρι το Μάρτιο του 2016» δήλωσε πηγή, αναφερόμενη στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ – Ντάισελμπλουμ την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ πρόσφεραν την επέκταση και επιπλέον χρηματοδότηση με αντάλλαγμα η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα, καθώς και περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Το πρωί της Τετάρτης, εξάλλου, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει ότι παράταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι θεωρητικά δυνατή ωστόσο, συμπληρωσε, τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει κάποιος για τέτοια κίνηση.

«Ναι, φυσικά. Θεωρητικά είναι δυνατόν. Έχουμε ήδη παρατείνει το πρόγραμμα δύο φορές, τον Δεκέμβριο και πρόσφατα έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης. Ωστόσο, συμπλήρωσε το θέμα αυτό δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα καθώς η προσοχή επικεντρώνεται στο να επιτευχθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος έως τα τέλη του μήνα.