Με προκλητικό ύφος και φρασεολογία εμφανίστηκε στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ώστε να παρουσιάσει τα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον χώρο του πολιτισμού, μη διστάζοντας να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε καθόλου να λάβει μέτρα για τη στήριξή τους, και πως «υπήρξε σχέδιο».

Σύμφωνα με την Λ. Μενδώνη, δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα, καθώς και άλλες ομάδες στις οποίες επεκτείνεται αναδρομική το δικαίωμα στήριξη, και στις οποίες αναφέρθηκε αναλυτικά.

Συγκεκριμένα, υποσχέθηκε πως όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου. Ακόμα, όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ, ενώ με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής. Επίσης, πρόκειται να δημιουργηθεί μητρώο καλλιτεχνών.

Οι εργαζόμενοι του πολιτισμού σε θέση μάχης για την αυτονόητη κρατική στήριξη

Ακόμα, ζωντανές εκδηλώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου σε ανοικτούς χώρους και με όριο πληρότητας 40% ανακοίνωσε η υπουργός, μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται πιο ασφαλείς μήνες, θέτοντας ακόμα ως προαπαιτούμενα τις απαραίτητες αποστάσεις, τον έλεγχο εξόδου και εισόδου στο χώρο και τρία μέτρα απόστασης της σκηνής από τους θεατές.

Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμα σε άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων στις 18 Μαΐου, ημέρα που ανακοινώθηκε πως ξεκινούν και τα γυρίσματα κινηματογραφικών έργων. Την πρώτη ημέρα του Ιουνίου θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά, ενώ στις 15 του ίδιου μήνα και τα μουσεία, όλα τηρώντας τις αποστάσεις και τα σχετικά μέτρα ασφαλείας.

Μερικά ακόμα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Λ. Μενδώνη:

  • Σύνολο €24 εκατομμύρια για μισθωτούς και απασχολούμενους του πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο•Οι εργαζόμενοι του πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων.10
  • Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το ΥΠΠΟΑ, €2,5 εκατομμύρια
  • Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών – Με πλατφόρμα στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας από τις 13 Μαΐου, για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξη σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ. Η ίδια αναφέρθηκε σε μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα – διασταύρωση στοιχείων με ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, TAXIS 12
  • Άμεση εκταμίευση του συνόλου των επιχορηγήσεων των ΔΗΠΕΘΕ και επιπλέον επιχορήγηση 10 εκατ. ευρώ
  • Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020 για το Επιχορηγούμενο Θέατρο (ΑΜΚΕ), επέκταση της θεατρικής περιόδου 2019-2020 ως 31.05.21, επέκταση της θεατρικής περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21. Όπως ξεκαθάρισε, δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις
  • Αντίστοιχα, και για τον Επιχορηγούμενο Χορό (ΑΜΚΕ), διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020, επέκταση της περιόδου 2019-2020 ως 31.08.21, και επέκταση της περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ζητηθεί επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις.

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού:

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις Μενδώνη: