Αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η Ευρώπη ενισχύει τα μέτωπά της, ακόμα και στην πρώην σοβιετική Βουλγαρία, όπου μέχρι πριν από περίπου δύο δεκαετίες η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η «διασπορά» των πολιτών της, σχολιάζουν οι New York Times. 

Τους τελευταίους 16 μήνες, η Βουλγαρία εργάζεται σε σχέδιο, που θυμίζει σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού: περισσότεροι συνοριοφύλακες, νέος εξοπλισμός επιτήρησης και ένα πρώτο τμήμα του φράχτη, έκτασης περίπου 30 χλμ., το οποίο ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο. 

Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά

Πέρυσι, πέρασαν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης περισσότεροι από 200.000 μετανάστες, ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι τα κατάφεραν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Παράλληλα όμως με την εισροή των μεταναστών φουντώνει και το αντιμεταναστευτικό αίσθημα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, με τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα της Ευρώπης να κερδίζουν ανησυχητικά έδαφος. 

«Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι αντίδραση αυτού του μεταναστευτικού κύματος», υποστηρίζει στους New York Times ο Τσερσίρκοφ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Βουλγαρία. Ενόσω δε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση του 2008, το υψηλό κόστος της πλημμυρίδας των μεταναστών (ιδίως σε χώρες, όπως η Βουλγαρία, το φτωχότερο κράτος-μέλος της ΕΕ) αποστραγγίζει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. 

Ολοκλήρωση έως το καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Ζιλ Αρίας Φερνάντες, η αύξηση των μεταναστών προς τη Βουλγαρία είναι ώς έναν βαθμό αποτέλεσμα του φράχτη του Έβρου. Αν και ο αριθμός των μεταναστών μειώθηκε σημαντικά όμως, σε καμία περίπτωση δεν αναχαιτίστηκε η εισροή των μεταναστών στην Ευρώπη. 

Στόχος της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι ο φράχτης στα σύνορα με την Τουρκία να έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι, στόχος ανέφικτος επιμένουν εμπειρογνώμονες: η κατασκευή σε ορισμένα σημεία δεν έχει καν ξεκινήσει. Την ίδια ώρα, οι μετανάστες θα συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους να περνούν τα σύνορα, σε πιο απόμερες και επικίνδυνες τοποθεσίες.