Το καλλιτεχνικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε, όπως μεταδίδει το kriti24.gr,  λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη διαδικτυακή  εκδήλωση φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου δέντρου του Δήμου Χανίων στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με τους διοργανωτές να αναρτούν πανό, όπου αναγραφόταν «τα φώτα σας ρίχνουν σκοτάδι στους αόρατους της πόλης».

Η καλλιτεχνική παρέμβαση, συγκεκριμένα, αφορούσε «αυτούς που θάβονται στις σκιές των πυροτεχνημάτων, που φιμώνονται από τα εορταστικά τραγουδάκια, που παγώνουν μέσα στην απραγία της δημοτικής αρχής η οποία επιμένει να βάζει σε προτεραιότητα φιέστες και λαμπιόνια αντί για τις δομές και τις δράσεις που θα δώσουν λίγη πραγματική ζεστασιά, αξιοπρέπεια, ζωή στους αόρατους της πόλης».

Η δράση, ωστόσο, διαλύθηκε από ομάδα αστυνομικών και ασφαλιτών, που έσπευσαν στο σημείο διαλύοντας τους συγκεντρωμένους με την πρόφαση του υγειονομικού κινδύνου εκκενώνοντας μέσω απειλών την πλατεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων «η παρέμβασή μας έληξε όταν ξαφνικά γέμισε ο τόπος αστυνομικούς. Μια ομάδα αστυνομικών και ασφαλιτών μας απομάκρυναν από τον χώρο με απειλές καθώς απαγορεύεται να βρισκόμαστε στη δημόσια πλατεία της πόλης ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία—ενώ οι μισοί από αυτούς δεν φορούσαν μάσκα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Τα φώτα σας ρίχνουν σκοτάδι στους αόρατους της πόλης”  Παρέμβαση στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Σήμερα, 09-12, βρεθήκαμε στην πλ. Αγοράς μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες για να “στολίσουμε” και να “φωταγωγήσουμε” το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης με έναν διαφορετικό τρόπο.

Σε αντίθεση με την φωταγώγηση του Δήμου που ακολούθησε μετά, η δικιά μας δεν είχε πυροτεχνήματα και βαβούρα, είχε λίγο φως, δυο λόγια και μερικές σιωπηλές νότες για όλες και όλους αυτούς που βρίσκονται είτε στους δρόμους της πόλης είτε σε παραπήγματα δίχως να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες.

Για αυτούς που θάβονται στις σκιές των πυροτεχνημάτων, που φιμώνονται από τα εορταστικά τραγουδάκια, που παγώνουν μέσα στην απραγία της δημοτικής αρχής η οποία επιμένει να βάζει σε προτεραιότητα φιέστες και λαμπιόνια αντί για τις δομές και τις δράσεις που θα δώσουν λίγη πραγματική ζεστασιά, αξιοπρέπεια, ζωή στους αόρατους της πόλης.

Η παρέμβασή μας έληξε όταν ξαφνικά γέμισε ο τόπος αστυνομικούς. Μια ομάδα αστυνομικών και ασφαλιτών μας απομάκρυναν από τον χώρο με απειλές καθώς απαγορεύεται να βρισκόμαστε στη δημόσια πλατεία της πόλης ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία—ενώ οι μισοί από αυτούς δεν φορούσαν μάσκα.

Αφού οι φύλακες καθάρισαν, οι κάμερες άνοιξαν για live streaming. Όλα ήταν έτοιμα για την ‘κανονική’ φωταγώγηση…