Από το απόγευμα της Κυριακής, η Χιλή φλέγεται και πάλι. Ένας νεκρός, στους εξακόσιους οι συλληφθέντες, οι 387 εκ των οποίων στο Σαντιάγο, και δεκάδες τραυματίες είναι το αποτέλεσμα της βίαιας αστυνομικής καταστολής που ξαναζεί η χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ των τραυματιών και περίπου 20 αστυνομικοί. Εκτεταμένες καταστροφές στο Σαντιάγο, όπου ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε ένα αστυνομικό τμήμα και δύο εκκλησίες. Τους τελευταίους μήνες η χώρα ταράσσεται και από καταγγελίες και αποκαλύψεις για σεξουαλικά σκάνδαλα και κακοποιήσεις από τον ρωμαιοκαθολικό της κλήρο.

Στο Σαντιάγο, περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία Αξιοπρέπειας, όπως έχουν μετονομάσει οι διαδηλωτές την πλατεία Ιταλίας. Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που οργανώθηκαν για να τιμήσουν την επέτειο ενός χρόνου από την περισινή μεγαλειώδη εξέγερση, «τη μέρα που ξύπνησε η Χιλή» όπως την ονομάζουν οι ίδιοι, αντιμετωπίστηκαν με την ίδια απάνθρωπη αστυνομική βία, που πέρισυ κόστισε δεκάδες ζωές, τύφλωσε πάνω από 200 ανθρώπους και οδήγησε χιλιάδες στη φυλακή.

Οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σταμάτησαν με τον εγκλεισμό λόγω κορονοϊού. Ωστόσο, οι Χιλιάνοι έχουν αρκετές φορές αψηφίσει τις εντολές κοινωνικής απόστασης και έχουν βγει στο δρόμο, ειδικά το τελευταίο δίμηνο. Η εκδήλωση μνήμης του περσινού αγώνα ήταν δεδομένο ότι θα φέρει δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους, όσο δεδομένο ήταν ότι η αστυνομική βία θα αποτελούσε και πάλι την κυβερνητική απάντηση.

Χθες, Δευτέρα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με επικεφαλής τους εργάτες της Κοδέλκο, κρατικής εταιρίας και μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού στον κόσμο, οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν οι απολύσεις που ξεκίνησαν εν μεσω εγκλεισμού. Η ιδιωτική, καναδικών συμφερόντων, εταιρία εξόρυξης χαλκού Καντελαρία, αποφάσισε επίσης να κλείσει τις επιχειρήσεις της στη Χιλή, λόγω της απεργίας που εξήγγειλαν τα σωματεία των μεταλλορύχων.

Οι περισινές διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει ως ένα μικρό φοιτητικό ρεύμα, που διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις στα εισιτήρια του μετρό, σε μια εποχή που η ανεργία και η φτώχεια μαστίζουν τη χώρα. Πολύ γρήγορα ο λαός της Χιλής βρέθηκε στο πλευρό των φοιτητών, και νέα αιτήματα, για αξιοπρέπεια, υγεία, παιδεία, ελευθερία, προστίθονταν κάθε μέρα της εξέγερσης. Η μαζικότητα των διαδηλώσεων και η αποφασιστικότητα των πολιτών οδήγησαν την κυβέρνηση του ακροδεξιού Σεμπαστιάν Πινιέρα, να αποδεχθεί ένα από τα βασικά αιτήματα των εξεγερμένων, την αλλαγή του συντάγματος, που παραμένει το ίδιο (πέραν των ερμηνειών και τροπολογιών) από την εποχή του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Ως σύνταγμα της χούντας, δεν προβλέπει ως δικαιώματα των πολιτών τη δωρεάν υγεία και τη δωρεάν παιδεία. Η αλλαγή του συντάγματος θα επιτρέψει στο λαό της Χιλής να απαιτήσει και τις υπόλοιπες διεκδικήσεις του.

Το δημοψήφισμα για την πλήρη αναθεώρηση του συντάγματος διεξάγεται αυτή την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020.