Για στέρηση «επιστημονικής εντιμότητας» κατηγορεί την Έκθεση της Ομάδας Πισσαρίδη το ΜέΡΑ25 σε λεπτομερή σχολιασμό των παραγράφων της που δημοσίευσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στερείται αντικειμενικότητας, και πως αναπαράγει ως στατιστική αλήθεια δύο κυβερνητικά ψεύδη.

Όπως σημειώνεται στο συνοδευτικό κείμενο, η Έκθεση της ομάδας Πισσαρίδη υιοθετεί «το ψέμα ότι το 2014 η Ύφεση έδωσε τη θέση της στην Ανάκαμψη (το 2014 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1.998 εκ ευρώ σε σχέση με το 2013) και το ψέμα ότι η οικονομία ανέκαμπτε προ πανδημίας (το τελευταίο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 274 εκ ευρώ, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2018, και συνέχισε την καθοδική του πορεία τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο)».

«Όταν ομάδα εκλεκτών οικονομολόγων υιοθετούν τα ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας για το τι συνέβη, τότε η γόνιμη επιστημονική αντιπαράθεση μαζί τους είναι αδύνατη» υπογραμμίζεται ακόμα, ενώ τονίζεται πως πραγματικός στόχος της ομάδας Πισσαρίδη είναι «η προετοιμασία των πολιτών για το 5ο Μνημόνιο», η «επιστημονική» νομιμοποίηση των ειλημμένων κυβερνητικών επιλογών και, βέβαια, η απενοχοποίηση των προηγούμενων Μνημονίων.

Ακόμα, η Έκθεση κατηγορείται για επιστημονική πενία, η οποία μάλιστα «είναι αναπόφευκτη όταν προσπαθείς να εκπονήσεις αναπτυξιακό πρόγραμμα σε μια χώρα με (i) τεράστιο δημοσιονομικό κενό και (ii) δεσμεύσεις προς την ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα, που από κοινού, ως μαύρη τρύπα, εξαφανίζουν την όποια αναπτυξιακή δυναμική». Παράλληλα, αποδίδεται στην ομάδα Πισσαρίδη η «φιλότιμη προσπάθεια […] να ξεχάσουν οι πολίτες τα πρώτα τέσσερα ώστε να μην δουν να έρχεται το 5ο Μνημόνιο».

Στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 τονίζει πως επιχειρεί με τον σχολιασμό της Έκθεσης «να καταστήσει ορατό το πέπλο αυτό, ώστε οι πολίτες να αναγνωρίσουν τα αίτια της ασφυξίας τους πριν προχωρήσουν σε παλλαϊκή συστράτευση», παραθέτοντας παράλληλα την αντιπρόταση του κόμματος, μία «Ολοκληρωμένη Πρόταση Νόμου που αποτελεί το μόνο σοβαρό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και την προστασία των πολιτών από την οικονομική πανδημία».

Την ίδια ώρα, σε άρθρο του με τίτλο «Η Έκθεση Πισσαρίδη “λαγός” του 5ου Μνημονίου» στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Γιάννης Βαρουφάκης κατηγορεί Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ πως επενδύουν στην Έκθεση Πισσαρίδη, τονίζοντας πως «το ζήτημα σήμερα είναι ότι, όντας εγκλωβισμένο στο 4ο Μνημόνιο, και καθ’ οδόν προς το 5ο, το κράτος μας στερείται τους απαραίτητους βαθμούς ελευθερίας για να εφαρμόσει είτε νεοφιλελεύθερα (π.χ. μείωση ΦΠΑ και φόρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 15%) είτε κεϊνσιανά αντι-υφεσιακά μέτρα (π.χ. σημαντική αύξηση δημόσιων επενδύσεων)».

Διαβάστε αναλυτικά τον σχολιασμό του ΜέΡΑ25 για την έκθεση Πισσαρίδη: