Στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μισέλ σημείωσε ότι υπήρξε απόφαση για δυνατότητα θετικής ατζέντας με την Τουρκία, «η οποία θα είναι αποτέλεσμα της επιλογής [ενν. της Τουρκίας] να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της».

Σημειώνεται πως όπως ανέφερε ο ίδιος, την Τρίτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας ενημερώνοντας τον σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την επικοινωνία των δύο αξιωματούχων, ο Μισέλ τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση, για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, καθώς και για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν, ενώ συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας.