Στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρεται ο απεργός πείνας Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος καταγγέλλει δικαστικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που παρεμποδίζουν το δικαίωμα του στην τακτική άδεια.

Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση γιατρών που τον εξέτασαν, παρουσιάζει μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους, ενώ διαπιστώθηκε ακόμη μεγάλη μυϊκή αδυναμία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιατρική γνωμάτευση, ο Δ. Κουφοντίνας «παρουσιάζει μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους, καθώς από την πρώτη φορά που ζυγίστηκε, την 31/5/2018, μέχρι σήμερα, 6/6/2018, εμφανίζει απώλεια 6,6 kg, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,61 % του βάρους που είχε στις 31/5, απώλεια δυσανάλογη με τη χρονική διάρκεια της απεργίας».
 

Παράλληλα, οι γιατροί προτείνουν την άμεση μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο, «για να εξασφαλισθεί η συνεχής παρακολούθηση για την αποτροπή έκτακτου επεισοδίου», όπως αναφέρουν.
 
Αναλυτικότερα, η σχετική ιατρική γνωμάτευση:
 
Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, 6/6/2018
 
Σήμερα, κατόπιν αιτήματος της οικογενείας του, εξέτασα τον κρατούμενο κ. Κουφοντίνα Δημήτριο, σε δεύτερη επίσκεψη από την έναρξη της απεργίας πείνας, την οποία έχει ξεκινήσει από τις 30/05/2018, παρουσία και του γιατρού του καταστήματος. 
 
Διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους, καθώς από την πρώτη φορά που ζυγίστηκε, την 31/5/2018, μέχρι σήμερα, 6/6/2018, εμφανίζει απώλεια 6,6 kg, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,61 % του βάρους που είχε στις 31/5, απώλεια δυσανάλογη με τη χρονική διάρκεια της απεργίας.
 
Διαπιστώθηκε μεγάλη μυϊκή αδυναμία, δυσανάλογο με την εξωτερική θερμοκρασία αίσθημα ψύχους, μυαλγίες και ναυτία. 
 
Κατά την αντικειμενική εξέταση εμφανίζει ορθοστατική υπόταση και επεισόδια ταχυκαρδίας στην παραμικρή προσπάθεια (π.χ. βάδιση λίγων μέτρων). 
 
Ο απεργός έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν δύο πολυήμερες απεργίες πείνας, ως εκ των οποίων αντιμετωπίζει συνθήκες αυξημένης ευθραυστότητας της σωματικής του υγείας.
 
Εχει εγγράφως αρνηθεί προκαταβολικά οποιαδήποτε «ιατρική πράξη επαναφοράς της υγείας του που θα διαταχθεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο και την Εισαγγελική αρχή της φυλακής».
 
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κατάσταση που περιγράφεται δημιουργούν συνθήκες αυξημένης ανησυχίας για την εξέλιξη της κατάστασης του.
 
Ως εκ των άνω προτείναμε την άμεση μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο, για να εξασφαλισθεί η συνεχής παρακολούθηση για την αποτροπή έκτακτου επεισοδίου.
 
Ο απεργός επιφυλάχθηκε
 
Ολγα Κοσμοπούλου 
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ
Μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ