Οι οκτώ πρώτοι κληθέντες καλούνται να απολογηθούν αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων κατά συναυτουργία, ενώ αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμίες, για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.
 
Να σημειωθεί πως στον κατάλογο των σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν περιλαμβάνεται ο διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας, ο οποίος αντιμετωπίζει το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευθύνονται για τον θάνατο του Καρέλι οι αστυνομικοί που τον κράτησαν στο Α.Τ Ιτέας και τον μετέφεραν από το Μαλανδρίνο στη Νιγρίτα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Π. Σπυρόπουλου για το thetoc, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, έπειτα από τα όσα δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σωφρονιστικό.

Ο Μ. Σκανδάμης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευθύνονται για την δολοφονία του κρατουμένου και αστυνομικοί, καθώς όπως υποστήριξε στο σωφρονιστικό σύστημα δεν υπάρχουν όργανα όπως η σπειροειδής ράβδος, αποτύπωμα της οποίας φαίνεται πάνω στο σώμα του Ιλία Καρέλι.

Οι δηλώσεις Σκανδάμη σε συνδυασμό με τη δήλωση της προϊσταμένης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης ότι τα χτυπήματα δόθηκαν σε διάρκεια 48 ωρών, αφήνει, σύμφωνα με βουλευτές-μέλη της Επιτροπής της Βουλής, ανοιχτό το ενδεχόμενο το χτύπημα που ευθύνεται για το θάνατο του Καρέλι να προήλθε και από αστυνομικούς.

Υπουργείο Δικαιοσύνης VS Υπουργείο Δημοσίας Τάξης

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και αξιωματικών της ΕΛΑΣ, οι οποίοι ανέφεραν πως ούτε το αστυνομικό προσωπικό διαθέτει σπειροειδή θλαστικά μέσα.

Παράλληλα, επισήμαναν πως όπως προκύπτει από τη δικογραφία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων οι κακώσεις και εκχυμώσεις στο σώμα του κρατούμενου έχουν προκληθεί από τμήμα κουβέρτας στριμμένη  και διαμορφωμένη, σε αυτοσχέδιο βούρδουλα. Μέσο απόλυτα συμβατό με τα ιατροδικαστικά ευρήματα των τραυμάτων του κρατουμένου, όπως τονίζουν εμφατικά οι ίδιες πηγές ενημέρωσης.

Το αθωωτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες, Ττο Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας με το βούλευμα 112/2014  αποφάνθηκε ότι από το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας καμία από τις πράξεις για τις οποίες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις δεν έχει τελεσθεί εντός των ορίων του νομού Φωκίδας και στην αρμοδιότητα της έδρας του Ανακριτή Άμφισσας, ο οποίος άσκησε τις διώξεις σε βάρος 14 σωφρονιστικών υπαλλήλων και εξέδωσε τα 8 εντάλματα σύλληψης. 

 
Ουσιαστικά αυτή η κίνηση δείχνει τη βεβαιότητα των δικαστικών αρχών της Άμφισσας πως κανένας θανατηφόρος βασανισμός δεν διαπράχθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου ή στο Α.Τ Ιτέας, αλλά μόνο στη Νιγρίτα Σερρών.

(Πηγές: in.gr, thetoc.gr (2))