Σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΚΕ απαίτησε του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και προστασία όλων των ανέργων με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αναλυτικά τα όσα απαίτησε το ΚΚΕ:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

– Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα και της 13ης και 14ης σύνταξης.

– Οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους τους μισθούς των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές για να να μην περικοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, να δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

– Προστασία όλων των ανέργων με επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Να ανέβει το ατομικό αφορολόγητο όριο από τα σημερινά φορομπηχτικά επίπεδα, όπου φορολογούνται και όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα μισθό 650 ευρώ.

«Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα αυτονόητα»

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε πως το ΚΚΕ θα είναι ανυποχώρητα μπροστά στον αγώνα για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σύγχρονα δικαιώματα για να μη γυρίσουν στον Μεσαίωνα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα αυτονόητα, όσα πρέπει να γίνουν τώρα στο σύστημα Υγείας».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είδε την πανδημία ως ευκαιρία για να υλοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων και επιτέθηκε σε μερίδα των ΜΜΕ, λέγοντας πως «τα παπαγαλάκια» της κυβέρνησης εγκαλούν τους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

«Θέλετε να βλέπει ο λαός τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά να μη μιλάει. Γι’ αυτό τα παπαγαλάκια σας εγκαλούν τους εργαζόμενους με το σαθρό επιχείρημα ότι τώρα δεν είναι ώρα για αγώνες. Φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν εκπροσώπους κομμάτων ότι δεν έχουν δικαίωμα να απευθύνονται στην κυβέρνηση και να ζητούν άρση των αδικιών! Τι περιμένετε; Ότι θα συνεχίζετε με το πλήθος ΠΝΠ και αντιδραστικών νομοσχεδίων να τσακίζετε το εισόδημα και ό,τι έχει απομείνει χωρίς να αντισταθεί κανείς; Ότι θα στηρίζετε απολύσεις και δεν θα κουνιέται φύλλο; Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες πληρώνουν όλα τα σπασμένα, αντίθετα οι μεγαλοεπιχειρηματίες στηρίζονται ολόπλευρα από εσάς.

Μαζί με όλα αυτά, διαφημίζετε και το περίφημο “σχέδιο Πισσαρίδη”, που προκλητικά λέτε ότι είναι σχέδιο ειδικών και δεν πρέπει να γίνει και αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Δηλαδή, τι μας λέτε; Ότι θα βαθαίνει η επίθεση στο ασφαλιστικό, θα κλιμακώνεται η επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα, θα προωθείται η παραπέρα μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απολύουν ακόμα πιο εύκολα, θα καταργούνται τα επιδόματα ανεργίας και δεν θα σας αποκαλύπτουμε για όλα αυτά μη και δυσαρεστηθούν οι τεχνοκράτες σας;

Εκσυγχρονισμός δεν είναι οι εργαζόμενοι να γυρίζουν πίσω στον Μεσαίωνα, αλλά να προχωρούν μπροστά, να απολαμβάνουν σύγχρονα δικαιώματα, αυτά που μπορούν να έχουν με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μπροστά ανυποχώρητοι, παντού».