«Ως αυτοοργανωμένη Πρωτοβουλία, οφείλουμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από πρακτικές που παρατηρούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να προφυλάξουμε το εγχείρημά μας και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συμμετοχή των εκατοντάδων αλληλέγγυων που το πλαισιώνουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Παμπειραϊκή πρωτοβουλία καταδικάζει:

  • οποιαδήποτε είδους «φιλανθρωπία», που σαν στόχο έχει την αυτοπροβολή και τη διαφήμιση αυτού που την διενεργεί,
  • η οποία θίγει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που βρίσκονται στο λιμάνι (όπως οι κάμερες που ακολουθούσαν τον Κο Ρουβά και την Κα Βαρδινογιάννη την περασμένη Πέμπτη στους χώρους, όπου διαμένουν όσοι φιλοξενούνται στο λιμάνι, κανοντάς τους θέαμα -όπως οι ίδιοι μας εξέφρασαν αυτό που αισθάνθηκαν- ή όπως το άναρχο και ελλιπές μοίρασμα 200 κουτιών που έγινε την ίδια μέρα από την «Αποστολή» και εκκλησιαστικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί για πρώτη φορά στο λιμάνι το φαινόμενο άνθρωποι να σπρώχνονται για να παραλάβουν και πολλά παιδιά να κλαίνε, επειδή δεν πρόλαβαν να πάρουν ένα από τα κουτιά που μοιράζονταν),
  • ή τέλος οποιαδήποτε ενέργεια θέτει σε κίνδυνο την υγεία μικρών παιδιών, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών γιατρών, όπως ο εμβολιασμός που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κας Βαρδινογιάννη την ίδια μέρα στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως αναφέρεται, «τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές από όσους βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους όλες αυτές τις μέρες. Όποτε είναι εφικτό, θα εμποδίζονται από τους αλληλέγγυους που δραστηριοποιούμαστε στο λιμάνι και θα καταδικάζονται μέσω των συνελεύσεών μας.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους, συλλόγους, συλλογικότητες, εταιρίες κτλ. που ανώνυμα και χωρίς καμιά διάθεση αυτοπροβολής στηρίζουν τους συνανθρώπους μας. Σε αυτούς βασιζόμαστε.»

Τέλος, η πρωτοβουλία ζητάει από τα ΜΜΕ, τους εικονολήπτες και τους φωτογράφους, να σεβαστούν την ιδιωτικότητα των ανθρώπων, να μην τραβάνε πλάνα από τις αίθουσες διαμονής ή από τις ουρές την ώρα διανομής του φαγητού και να παραμένουν σε διακριτική απόσταση σεβόμενοι την αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών.