Σε μια επικοινωνιακή επίσκεψη μεγάλης κλίμακας προχώρησε το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τη Κέρκυρα, κάνοντας πιο πριν μια στάση στα Ιωάννινα, συνοδευόμενος από πλειάδα μελών του κυβερνητικού επιτελείου. Ο πρωθυπουργός στο πρόγραμμά του ενέταξε και μεγάλες δόσεις πολιτισμού, επισκεπτόμενος δύο πολιτιστικά μνημεία, το γεφύρι της Πλάκας και το Αχίλλειον.

Υψηλοί συμβολισμοί

Αρχικά ο πρωθυπουργός, πριν μεταβεί στη Κέρκυρα, βρέθηκε στο ιστορικής σημασίας γεφύρι της Πλάκας, το οποίο ξαναχτίστηκε μετά την πτώση του το 2015 εξαιτίας των ορμητικών νερών του ποταμού Άραχθου, τις όχθες του οποίου και ενώνει.

Από εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να δώσει ένα μήνυμα «ενότητας», πράγμα το οποίο και συμβολίζει η ιστορία του γεφυριού δίνοντας τα εύσημα μεταξύ των υπολοίπων συντελεστών και στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία και ξεκίνησε τις εργασίες αναστήλωσης.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα, χρησιμοποιώντας και υψηλούς συμβολισμούς λέγοντας πως το γεφύρι της Πλάκας είναι «ένα γεφύρι τόσο ιστορικό, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στην σύγχρονη νεοελληνική ιστορία, ένα γεφύρι που ξαναφτιάχτηκε όπως είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Άραχθου και να μπορέσει να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο μια παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά».

Για τους συντελεστές σημείωσε, «και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Είναι ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα σε όλους, όσοι δούλεψαν πολύ σκληρά, για να μπορέσει σήμερα να ολοκληρωθεί, να παραδοθεί και επίσημα εντός του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν και πάλι, να το απολαμβάνουν και πάλι όλοι οι επισκέπτες αλλά φυσικά και οι κάτοικοι της περιοχής, η ιστορία της οποίας είναι ταυτισμένη με το γεφύρι της Πλάκας».

«Ντροπή» η εικόνα του Αχιλλείου

Πρώτη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Κέρκυρα ήταν ο πολιτιστικό χώρος στο Αχίλλειο. Εκεί σε μια εκδήλωση μετά μουσικής από μια εκ των φιλαρμονικών της Κέρκυρας, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του αξιοθεάτου για τις ανάγκες της «επικοινωνίας», της επίσκεψης.

Αργότερα κατά τη σύντομη ομιλία του στη περιφέρεια Ιονίων νήσων, χαρακτήρισε «ντροπή» την εικόνα στην οποία έχει περιέλθει το Αχίλλειο και πρόσθεσε ότι «είναι προσωπική μου δέσμευση το έργο αυτό που σώσαμε την τελευταία στιγμή της απένταξής του από το κοινοτικό πλαίσιο, θα το “τρέξουμε” και θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα».

Έκκληση αλληλεγγύης και στήριξης από την Ευρώπη

Αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τη περιφέρεια Ιονίων νήσων, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, πραγματοποίησε συνάντηση με τη περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου και τους αντιπεριφερειάρχες του Ιονίου.

Εκεί, απηύθυνε έκκληση προς την Ευρώπη για αλληλεγγύη και οικονομική στήριξη σημειώνοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή η Ευρώπη συνολικά να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βγούμε από την κρίση του κορονοϊού όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».

Τουρισμός

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τουριστικό τομέα για τον οποίο τόνισε ότι «είπαμε ότι πάμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη φετινή τουριστική περίοδο, βάζοντας πρώτα την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, σε πρώτη προτεραιότητα» και παράλληλα αναφέρθηκε στη τήρηση των μέτρων προστασίας για τα οποία είπε πως «επιμένουμε πάρα πολύ ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως αυτά έχουν δοθεί από τους ειδικούς πρέπει να τηρούνται ακόμη περισσότερο τώρα που αρχίζουμε να υποδεχόμαστε περισσότερους επισκέπτες. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο στα Ιόνια νησιά όταν θα ανοίξουν με τη Μεγάλη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου, όπου θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών».

Την ίδια ώρα εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι παραμένουν χωρίς ή με ιδιαίτερα μειωμένη εργασία λόγω του κορονοϊού και της μείωσης των επισκεπτών στη χώρα, επιφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον πρωθυπουργό, πραγματοποιώντας μεγάλη πορεία στην πόλη της Κέρκυρας, διατρανώνοντας πως δεν γίνεται να ζήσουν με 400€, ζητώντας άμεσα στήριξη από τη κυβέρνηση.

Υγεία

Όπως υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχουμε ενισχύσει τις Υγειονομικές Περιφέρειες και το νοσοκομείο της Κέρκυρας», ενώ συμπλήρωσε πως «σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας θα τοποθετήσουμε ένα καινούργιο μοριακό αναλυτή στην Κέρκυρα, που θα έχει τη δυνατότητα εξέτασης 500 τεστ την ημέρα».

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού βρίσκεται και η επίσκεψη στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Επιχειρήσεις και εργασία

Σε σχέση με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους κάλεσε να κάνουν χρήση των μλετρων που θέσπισε η κυβέρνηση, ώστε όπως είπε, να στηρίξουν τους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι, «η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν αυτή την περίοδο, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, όπως και πάρα πολύ μεγάλη σημασία έχει για εμάς η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων. Έχουμε δώσει στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου όλες τις δυνατότητες και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να μπορέσουν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους , λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες σχετικά μειωμένου τζίρου».

Εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι «δεν θέλουμε να απολυθούν άνθρωποι σε τουριστικές περιοχές. Κάνω έκκληση στους ξενοδόχους του νησιού να εκμεταλλευτούν αυτά τα εργαλεία ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να ξαναμπούν κανονικά στο ταμείο ανεργίας και να ξαναμπούν στην κανονική δραστηριότητα του 2021, όταν με το καλό θα έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή την περιπέτεια»

«Εγκαίνια» μιας ανυπολόγιστης οικολογικής καταστροφής

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί των Φαιάκων, έχει ως επιστέγασμα μια μεγαλειώδη εκδήλωση εγκαινίων στον χώρο όπου πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση τουριστικού θέρετρου στη περιοχή του Ερημίτη, στην Κασσιόπη.

Το «Kassiopi Project», το οποίο έχει αναλάβει η εταιρεία NCH Capital, αφορά ένα έργο ύψους 100.000.000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η σφράγιση 36.000 τ.μ. και η ανέγερση 84 πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, ενός ξενοδοχείου 90 δωματίων, μιας μαρίνας 60 θέσεων, ενώ παράλληλα δρομολογείται η διάνοιξη δρόμου διπλής κατεύθυνσης 5 χιλιομέτρων εντός δασικής έκτασης όπως και πάρκινγκ εκ’ των οποίων ένα ακριβώς δίπλα στη Βρωμόλιμνη για την διευκόλυνση της πρόσβασης στον αιγιαλό.

Το όλο project, αποτελεί ένα από τα δυνατά επενδυτικά χαρτιά της κυβέρνησης το οποίο μάλιστα έχει κάνει και σημαία.

Παρόλα αυτά τόσο οι κάτοικοι όσο και τοπικοί φορείς της Κέρκυρας, έχουν εκφράσει και έμπρακτα εντόνως την αντίθεσή τους με την όλη δραστηριότητα, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε μια από τις μοναδικές «παρθένες» περιοχές του νησιού.

Σύμφωνα με το κείμενο διαδικτυακής συλλογής υπογραφών για την ακύρωση της επένδυσης, το οποίο υπογράφει η πρωτοβουλία «Save Erimitis», η περιοχή έχει ιδιαίτερα μεγάλη οικολογική σημασία καθώς:

● Λόγω εγγύτητας με την ηπειρωτική Αλβανία, λειτουργεί ως ο σημαντικότερος οικολογικός διάδρομος του νησιού.

● Το ετερογενές φυσικό ανάγλυφο προσφέρει μια ποικιλομορφία φυσικών ενδιαιτημάτων.

● Οι τρεις λίμνες του Άκολη, Βρωμόλιμνη και το Έλος Ερημίτη συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο προστατευόμενων μικρών νησιωτικών υγροτόπων (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012) και φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά και ενδημικά πτηνά.

● Ο βυθός του είναι πλούσιος σε υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν σημαντικό βιότοπο θαλάσσιων οργανισμών και είναι καθοριστικά για την διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

● Ανήκει στις ελάχιστες περιοχές του νησιού, που έχει μείνει αναλλοίωτη από την ενετική επιρροή της εντατικής ελαιοκαλλιέργειας, αποτελώντας παράδειγμα πρώιμου κερκυραϊκού φυσικού τοπίου.

● Η περιοχή του Ερημίτη χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα χλωροπανίδας, φιλοξενώντας προστατευόμενα είδη όπως 23 είδη ορχιδέας. Επίσης φιλοξενεί την πλέον παγκοσμίως απειλούμενη βίδρα (Lutra lutra) και τη μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus).

Την επίσκεψη του πρωθυπουργού ακολούθησε το κάλεσμα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την διάσωση του Ερημίτη από την επένδυση, ένα σχέδιο το οποίο βρίσκει μάλιστα αντίθετη εκτός από την τοπική κοινωνία και τον Κερκυραίο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει αναφερθεί στην αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη.