Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράν, ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη την Κυριακή, όλες οι πλευρές συζήτησαν για τις συνθήκες υπό τις οποίες η συμφωνία θα καταστεί βιώσιμη για όλους, με το Ιράν να χαρακτηρίζει τις συνομιλίες «εποικοδομητικές». Ωστόσο, ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα, εξήγησε ότι υπάρχουν άλυτα ζητήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι αν οι υπόλοιπες πλευρές δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, το Ιράν θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τη συμφωνία.

Η ευρωπαϊκή πλευρά, δηλώνει ότι περαιτέρω αποδέσμευση του Ιράν από τη συμφωνία, θα ενίσχυαν τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις Ιράν – Δύσης και συγκεκριμένα αυτές ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσιγκτον. Να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν το 2018 από τη συμφωνία, θέτοντας κυρώσεις στην ήδη νοσούσα οικονομία του Ιράν. Η Τεχεράνη επιχειρεί μέσω της αποδέσμευσης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά να πιέσει τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες, να εξεύρουν μια λύση, ώστε να παρακαμφθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν και θέτουν εμπόδια στις εξαγωγές του πετρελαίου του

Οι σχέσεις όμως Ιράν και Δύσης πέρα από το πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκουν αγκάθια και όσο αφορά την ναυσιπλοΐα στον Περσικό κόλπο. Η κατάσταση με τα δεξαμενόπλοια που υπέστησαν επιθέσεις ή το τελευταίο βρετανικό τάνκερ που κατασχέθηκε από το Ιράν, φέρνουν τις σχέσεις Ιράν και Δύσης στο κόκκινο. Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο σημειώθηκαν εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στο στενό του Ορμούζ. Ένα μήνα μετά οι βρετανικές δυνάμεις κατασχέτουν ιρανικό τάνκερ λόγω παραβίασης των διεθνών κυρώσεων. Μετά από λίγες ημέρες το Ιράν κατάσχει βρετανικό πλοίο ως αντίποινα της προηγούμενης πράξης και επιχειρεί «ανταλλαγή» με τη Βρετανία.