Πανηγυρίζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε πτήση τσάρτερ με εθελούσιες επιστροφές 134 μεταναστών Ιρακινής υπηκοότητας προς την χώρα καταγωγής τους, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος των «Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών» (AVRR).

Όπως αναφέρει το υπουργείο, «η σημερινή πτήση με επιστροφές προς χώρα καταγωγής, είναι η πρώτη και η πολυπληθέστερη που έγινε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται εκτενής αναφορά στο πρόγραμμα του υπουργείου με την παροχή «οικονομικών κινήτρων» σε πρόσφυγες και μετανάστες -δηλαδή 2.000 ευρώ σε μετρητά- «για να παραιτηθούν από το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους».

Με δήλωση του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι «εργαζόμαστε σκληρά με σχέδιο και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, εφαρμόζοντας μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα των εθελοντικών επιστροφών σε χώρες προέλευσης, επιστρέφοντας μετανάστες με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στις χώρες τους.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που χρηματοδοτεί αυτό το πρόγραμμα, τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο για τη συνεργασία του, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Πρεσβεία του Ιράκ, χάρη στους οποίους πραγματοποιούμε σήμερα την μεγαλύτερη εθελοντική επιστροφή που έχει γίνει φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η χώρα μας. Σε συνδυασμό με τη φύλαξη των συνόρων μας, η αποσυμφόρηση των νησιών μας αλλά και όλης της χώρας γίνεται πράξη, βήμα – βήμα. Θα συνεχίσουμε τις εθελοντικές επιστροφές. Έχουμε ως στόχο να φθάσουμε τις 5.000 μέσα στο 2020, δίνοντας σε αυτή την διαδικασία την απόλυτη προτεραιότητα σε αυτούς που βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου».

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», πέρα από την καταφανή ικανοποιήση του υπουργού υπάρχουν και κάποιοι αστερίσκοι σχετικά με τα όσα είπε ο Ν. Μηταράκης για το πρόγραμμα.

Ειδικότερα, από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον περασμένο Αύγουστο έγιναν 16.954 επιδοτούμενες απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας στη χώρα καταγωγής τους -γεγονός που ακυρώνει τα λόγια του υπουργού για την «πρώτη» πτήση, την ώρα που πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα φαίνεται τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίζουν ένα σαθρό δίλημμα: αφενός να μείνουν μέσα σε ΚΥΤ σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και αφετέρου να επιλέξουν «οικονομικά
κίνητρα» με τις πλάτες της Ευρώπης.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν» υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα ανανεώθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για άλλα τρία χρόνια ώστε να πραγματοποιούνται 5.500 επιδοτούμενες απελάσεις κάθε χρόνο.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε πως «η σημερινή πτήση επαναπατρισμού προς το Ιράκ είναι η πρώτη και μεγαλύτερη που έχει γίνει αυτή τη χρονιά στην Ευρώπη και η πολυπληθέστερη πτήση επαναπατρισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης».

Επιπλέον έκανε λόγο για «μια ξεχωριστή ημέρα. Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια είναι ικανοποιημένοι».

Στην συνέχεια αποσαφήνισε ότι ικανοποιημένοι έιναι «η Ελλάδα, γιατί με αυτό το πρόγραμμα βοηθά, κατά κύριο λόγο, στην αποσυμφόρηση των νησιών. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι άνθρωποι που επιστρέφουν στην πατρίδα τους ξεκινώντας μια καινούργια ζωή στον τόπο τους με αξιοπρέπεια. Και η χώρα καταγωγής τους, το Ιράκ, διότι ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Τέλος, ο Κουμουτσάκος στάθηκε στη στήριξη της ΕΕ για το πρόγραμμα, αλλά και στη στενή και αποτελεσματική συνεργασία με την Πρεσβεία του Ιράκ τονίζοντας ότι «ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως η μετανάστευση, δημιουργεί πλέον στέρεη βάση για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Ιράκ».