Στην ανακοίνωση της η Ιερά Σύνοδος, σχετικά με το δικαίωμα αναδοχής και από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψή της, σημειώνοντας ότι είναι «ο πιο μαζικός θεσμός του ελληνικού λαού,  χωρίς να αξιώνει την επιβολή των απόψεών της στην Πολιτεία». Ουσιαστικά, η ΔΙΣ αναφέρει ότι η άποψή της έχει σαφώς πολιτικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και κατ’ επέκταση να επηρεάζει.
 
«Δυστυχώς, επικράτησε και πάλι η “πολιτική ορθότητα'' ενάντια στη φυσική τάξη και το συμφέρον του παιδιού» αναφέρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με ανακοινωθέν που εξέδωσε
 
Αναλυτικά το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
 
«Μετά από τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που επιτρέπει την αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διατυπώνει και πάλι την έντονη αντίθεσή της στην επιλογή της Πολιτείας να στερήσει από ορισμένα παιδιά το δικαίωμα ανάπτυξής τους μέσα σε ένα φυσιολογικό οικογενειακό περιβάλλον με πρότυπα πατρότητας και μητρότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι σήμερα ο ελληνικός λαός εξακολουθεί να εμπιστεύεται ως βασική του αξία την οικογένεια.
 
Δυστυχώς επικράτησε και πάλι η “πολιτική ορθότητα'' ενάντια στη φυσική τάξη και το συμφέρον του παιδιού. Η Εκκλησία της Ελλάδος υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ο πλέον μαζικός θεσμός του ελληνικού λαού και ως εκ τούτου έχει δικαίωμα δημόσιου λόγου, όπως και κάθε άλλος κοινωνικός φορέας, χωρίς να αξιώνει την επιβολή των απόψεών της στην Πολιτεία».