Το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλει μεγάλα πρόστιμα, αφού είχε διαπιστώσει πως 11 επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στην Ασία προέβαιναν σε εναρμόνιση τιμών του εξοπλισμού για δίκτυα φυσικού αερίου και του εξοπλισμού ελέγχου της τάσης σε δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Το συνολικό πρόστιμο, ύψους 750,7 εκατ. ευρώ, που είχε επιβληθεί για την υπόθεση είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει επιβάλει ποτέ η αρχή προστασίας του ανταγωνισμού της Ε.Ε. Οι Siemens, Mitsubishi και Toshiba ήταν ανάμεσα στις εταιρείες οι οποίες είχαν ασκήσει έφεση για τα πρόστιμα αυτά.

Εφετείο της Ε.Ε. είχε απορρίψει την έφεση της Siemens το 2011 αλλά είχε ακυρώσει τα πρόστιμα τα οποία είχαν επιβληθεί στη Mitsubishi και την Toshiba διότι είχαν υπολογιστεί εσφαλμένα. Όμως, με την απόφασή του είχε επιβεβαιώσει πως οι ιαπωνικές εταιρείες είχαν συμμετάσχει στο καρτέλ.

Και οι τρεις εταιρείες είχαν ασκήσει έφεση στην απόφαση του 2012. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους.

«Το πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή στην Siemens AG καθίσταται έτσι οριστικό, όπως και το πόρισμα της Επιτροπής ότι η Mitsubishi και η Toshiba συμμετείχαν στο καρτέλ» εναρμόνισης τιμών, ανέφερε το ευρωπαϊκό δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασής του.

Η Κομισιόν έκτοτε υπολόγισε εκ νέου τα πρόστιμα για τις ιαπωνικές εταιρείες, καθορίζοντάς τα σε 74,82 εκατ. ευρώ για την Mitsubishi και στα 56,79 εκατ. ευρώ για την Toshiba, συν ένα πρόσθετο ποσό 4,65 εκατ. ευρώ.