Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις είναι να ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι φοροελαφρύνσεις,. Πρόκειται για τον τελευταίο έλεγχο αυτής της μορφής, με την τρόικα σε πλήρη σύνθεση και χωρίς κανένα περιορισμό αρμοδιοτήτων ή δικαιωμάτων παρέμβασης. 

Μετά τη σιωπή των εταίρων και τις αρνητικές αντιδράσεις από την αγορά ομολόγων, αλλά και τη σύγχυση που προκλήθηκε ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έδωσε γραμμή στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. 

Ο υπουργός, εξερχόμενος χθες για δεύτερη φορά από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, περιορίστηκε να δηλώσει: «Είμαστε σοβαροί και καλά προετοιμασμένοι. Θα πάμε πάρα πολύ καλά». Δεν παρέλειψε μάλιστα να ζητήσει να «δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό».
«Να ενημερώνεστε μόνο από μένα είπε χθές το βράδυ ο Γ. Χαρδούβελης», προσθέτοντας ότι “θα πάμε πολύ καλά, θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί και προετοιμασμένοι»  δίδοντας – σύμφωνα με αρμόδια στελέχη – ένα στίγμα μείωσης των προσδοκιών και επιχείρησης για ενιαία γραμμή.
 
Ο ΥΠΟΙΚ περιμένει τους επικεφαλής που φέρνουν στις «βαλίτσες» τους τα 1.000 προαπαιτούμενα, για τα οποία θα … απαιτήσουν δράση. «Σήμερα θα συζητηθούν όλα τα θέματα» προανήγγειλε χθες μετά την ολοκλήρωση του «μαραθωνίου» προετοιμασίας με τους υπουργούς.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου , ώστε να μην χαθεί η δόση του 1,8 δισ. ευρώ του EFSF την οποία η Ελλάδα έχει περιθώριο να εισπράξει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

 Ενδεχόμενη ρήξη με την τρόικα σ' αυτή τη φάση, η οποία μάλιστα θεωρείται προκαταρκτική διότι οι συνομιλίες θα διακοπούν εν όψει της τακτικής συνόδου του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου και θα επαναληφθούν μετά την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, θα ήταν, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, «άλμα στο κενό».
 

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με δυσαρέσκεια τα δημοσιεύματα με αφορμή την έλευση της τρόικας και δηλώνουν με νόημα ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και από το βήμα της ΔΕΘ, έχουν περιγράψει τόσο τις προθέσεις όσο και τα βήματα που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Έχουν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές είναι ένα καταστροφικό σενάριο για τη χώρα, ότι βασικός στόχος παραμένει ο απεγκλωβισμός από την τρόικα και από τα μνημόνια, αλλά και η σταδιακή ελάφρυνση των πολιτών από τα βάρη των παρελθόντων ετών, μέσω των φοροελαφρύνσεων.   

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όλα θα κριθούν στην επόμενη φάση των συνομιλιών με την τρόικα, τον Νοέμβριο, στην τελική ευθεία για την ψήφιση του προϋπολογισμού, με την ελπίδα ότι οι εταίροι θα είναι συγκαταβατικοί στο Eurogroup στο σχέδιο για διακοπή της παρουσίας του ΔΝΤ στα τέλη του 2014. 

Από αύριο οι ελεγκτές θα έχουν συναντήσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ στην ατζέντα είναι θέματα όπως:

* Ασφαλιστικό: Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται πακέτο παρεμβάσεων για το ασφαλιστικό, που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το Νοέμβριο και να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2015, ώστε να μην υπάρχουν πιέσεις στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους από τα αυξημένα ελλείμματα των Ταμείων.

* Τα οικονομικά του τομέα της Υγείας, καθώς τα ελλείμματα διευρύνονται και αποτελούν μια μόνιμη απειλή για τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Οι 1.000 παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί να υλοποιηθούν, αλλά οι περισσότερες ακόμη εκκρεμούν.

* Τα εργασιακά: Η τρόικα ζητεί ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προωθήσει τώρα. Πάντως για την απελευθέρωση των απολύσεων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται στην Ελβετία στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή του.

(με πληροφορίες από in.gr, capital.gr, naftemporiki.gr, efsyn.gr)