Ο Γιουνκέρ έφτασε την Πέμπτη στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Προκόπη Παυλόπουλο υποστήριξε ότι «ούτε για μια στιγμή δεν διανοήθηκα ότι η Ελλάδα θα έφευγε από τη ζώνη του ευρώ», ενώ πρόσθεσε πως στήριξε την χώρα κάθε που τον χρειάστηκε.

«Χαίρομαι που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Κάθε φορά που χρειάστηκε να στηρίξω την Ελλάδα το έπραξα». Η Ελλάδα δεν είναι μία ουδέτερη χώρα για μένα. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει την «καθοριστική συμβολή» του προέδρου της Κομισιόν για την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την απομάκρυνση της από την Ένωση και την Ευρωζώνη.

Η ατζέντα της επίσκεψης

Ο Γιουνκέρ θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, ώστε να ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο. Θα συζητηθεί το πλαίσιο αυστηρής εποπτείας που θα επιβληθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές μετά τον Αύγουστο. Την Παρασκευή θα διεξαχθεί στη Σόφια η συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, στο οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο για την ανάπτυξη που αφορά την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η «μεταμνημονιακή περίοδος» θα βασίζεται σε καθεστώς «αντίστοιχο σε αυτά στα οποία υπήχθησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ που εξήλθαν από αντίστοιχα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής». Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι το πλαίσιο θα πρέπει να είναι πιο αυστηρό σε σχέση με το αντίστοιχο της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας.

Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι δανειστές θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα και με συγκεκριμένα νούμερα το θέμα, καθώς η Ελλάδα έχει υλοποιήσει όσα μέτρα της έχουν επιβληθεί προκειμένου να μπορέσει να πάρει την ελάφρυνση. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε την Τετάρτη πως οι δανειστές θα πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Ελλάδα, στην περίπτωση που ολοκληρωθούν όλα τα μνημονιακά μέτρα που απαιτούνται.

Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δείχνει να ζητά αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsbatt, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ απορρίπτει την γαλλική πρόταση που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ζητώντας έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τηρεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της και να ασκεί «συνετή δημοσιονομική πολιτική» και μετά το μνημόνιο.