Την άμεση προώθηση ρύθμισης νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, με σκοπό να αποδείξει στην τρόικα ότι επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς το κλιμάκιο ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων.

Στη ρύθμιση περιέχεται ένα μεγάλο εύρος μέτρων σχετικών με την εφεδρεία και τη δημόσια διοίκηση, μέχρι το πάγωμα των πλειστηριασμών για έναν χρόνο, τον συμψηφισμό οφειλών -απαιτήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στο να συμπληρωθεί ο αριθμός των δεδηλωμένων 30.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και ουσιαστικά εκλαμβάνεται ως μια πρώτη κίνηση για την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στο νέο Μνημόνιο και συγκεκριμένα στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 89 δισ. ευρώ.

Η τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία εφαρμογής όσων δεσμεύθηκε η κυβέρνηση, να εξειδικεύσει τις απαιτήσεις της στα εργασιακά και να συντάξει εκ νέου έκθεση, η οποία θα ληφθεί υπόψη στις διαπραγματεύσεις για την έβδομη δόση των 89 δισ. ευρώ, αλλά και για τη συζήτηση για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.

Τι συζητήθηκε στο υπουργικό

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για όσα διεμείφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τους, στην οποία, όπως υπογράμμισαν κυβερνητικές πηγές για πρώτη φορά συζητήθηκαν ζητήματα πολιτικής και όχι κάποιο νομοσχέδιο.

Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος διάλογος και έλαβαν τον λόγο πολλοί υπουργοί, επισήμαναν οι ίδιες πηγές. Σχετικά με τις επαφές με την τρόικα, στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση διεξάγει συζητήσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και όχι κάποια συγκεκριμένα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στους υπουργούς την αναγκαιότητα προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είτε αυτές εμπεριέχονται στο Μνημόνιο, είτε προωθούν την παραγωγική διαδικασία και ζήτησε από τους υπουργούς να επιταχύνουν το έργο τους, ιεραρχώντας και αξιολογώντας τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και προτείνοντας λύσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, δεδομένου ότι τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στον “κανόνα για τα ελλείμματα”, είπε ότι θα ήταν δυνατόν αυτός ο κανόνας να αποκτήσει, μέσω διάταξης, διακρατική ισχύ έως ότου κατοχυρωθεί στα Συντάγματα των χωρών. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία η Ελλάδα βοηθείται από τις συζητήσεις που διεξάγει για το PSI.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, αναφέρθηκε εκτενώς στο επιτελικό κράτος με ισχυρό συντονιστικό κέντρο και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, καθώς και σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Ρέππας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος τον Ιανουάριο, ενώ σε ότι αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τα προγράμματα κωδικοποίησης είναι σε εξέλιξη σε 7 τομείς, ενώ υπό επεξεργασία βρίσκεται πολιτική που θα μειώσει το βάρος του έργου σε 13 τομείς.

Η εφεδρεία, σημείο-αιχμής

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εφεδρεία συζητήθηκε, επίσης, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τους υπουργούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να “φύγουμε από τα οριζόντια μέτρα” και να “προχωρήσουμε με ορθολογικά και αξιολογικά κριτήρια”. Όπως σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές για το ζήτημα αυτό ενδέχεται να ζητηθούν προτάσεις από την ευρωπαϊκή task force.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ρόβλιας, με τις αποχωρήσεις και την ρύθμιση 1 προς 5, λόγω συνταξιοδότησης, στα τέλη του 2015 “θα είμαστε 150.000 λιγότεροι στον δημόσιο τομέα”.

Αναφερόμενος στο θέμα της εφεδρείας, ο κ. Ρέππας σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι για την εργασιακή εφεδρεία επιλέχθηκε ένα αντικειμενικό κριτήριο, προκειμένου να μην υπάρξει καν υποψία για μεροληψία, αλλά οδηγεί σε ανορθολογισμό, δυσλειτουργίες και αδικίες.

Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων με οριζόντιες διαδικασίες και λόγω συνταγματικής επιταγής, αλλά και για να μην οδηγηθεί το κράτος σε κατάρρευση και επανέλαβε ότι το “πολιτικό μήνυμα” της εργασιακής εφεδρείας που συνίσταται στο ότι “δεν είναι ταμπού η απομάκρυνση ή η κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο, έχει εκπεμφθεί”.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, υπουργοί επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.

Ο κ. Ρέππας εμμένοντας στο ότι η μόνη ορθή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν τις προτάσεις κάθε υπουργείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για την αναδιοργάνωση των δομών, καθώς και την αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.

Έκταση, επίσης, έλαβε στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση για την αξιολόγηση του δημοσίου τομέα, σε ότι αφορά το πλεονάζον προσωπικό, αλλά και εταιρείες -που όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- “υπάρχουν για να υπάρχουν”.

Όπως διευκρίνισαν επανειλημμένα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά αξιοποίηση του προσωπικού.

Σε ότι αφορά εξαιρέσεις από το μέτρο της εφεδρείας, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν ότι υπήρξαν υπουργοί που αναφέρθηκαν περιπτωσιολογικά και για πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων λόγω της φύσης του έργου τους, σε εξαιρέσεις.

Τέλος, όπως ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μέχρι τα Χριστούγεννα το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει ακόμα δύο φορές, την μία φορά με θέματα του υπουργείου Εργασίας και την άλλη με θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης.