X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Επιστολή Χαρίτση στο ΕΣΡ ενάντια στην ξενοφοβική ρητορική των ΜΜΕ

Επιστολή με θέμα την ξενοφοβική ρητορική που αναπαράγεται το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Επιστολή Χαρίτση στο ΕΣΡ ενάντια στην ξενοφοβική ρητορική των ΜΜΕ
|

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλο και περισσότερα περιστατικά έκφρασης μίσους και βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Μερίδα των ΜΜΕ αναπαράγει με τρόπο άκριτο και εντυπωσιοθηρικό τέτοια περιστατικά, καταλήγοντας στην εντατική και εμφατική (υπερ)προβολή ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που αντιδρούν με ακραία φρασεολογία στην εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή τους και ενίοτε εκτρέπονται σε μισαλλόδοξο ή ξενοφοβικό λόγο, ακόμα και σε απειλές ή πράξεις βίας.»

Ο Χαρίτσης υποστηρίζει επίσης ότι «η στάση αυτή μερίδας των ΜΜΕ, υπερβαίνοντας εμφανώς τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού, συμβάλλει στην αναπαραγωγή, τη διάδοση και, τελικά, την «κανονικοποίηση» του ξενοφοβικού και μισαλλόδοξου λόγου. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμβάλλει ακόμη και στην υποκίνηση διακρίσεων, βίας και ρατσιστικού μίσους, απειλώντας ευθέως την κοινωνική συνοχή.»


Ολόκληρη η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται όλο και περισσότερα περιστατικά έκφρασης μίσους και βίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Μερίδα των ΜΜΕ αναπαράγει με τρόπο άκριτο και εντυπωσιοθηρικό τέτοια περιστατικά, καταλήγοντας στην εντατική και εμφατική (υπερ)προβολή ατόμων ή οργανωμένων ομάδων που αντιδρούν με ακραία φρασεολογία στην εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή τους και ενίοτε εκτρέπονται σε μισαλλόδοξο ή ξενοφοβικό λόγο, ακόμα και σε απειλές ή πράξεις βίας.

Η στάση αυτή μερίδας των ΜΜΕ, υπερβαίνοντας εμφανώς τις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού, συμβάλλει στην αναπαραγωγή, τη διάδοση και, τελικά, την «κανονικοποίηση» του ξενοφοβικού και μισαλλόδοξου λόγου. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμβάλλει ακόμη και στην υποκίνηση διακρίσεων, βίας και ρατσιστικού μίσους, απειλώντας ευθέως την κοινωνική συνοχή.

Ενόψει αυτών, σας καλούμε:

– ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό σας ρόλο να διασφαλίζετε την κατά το Σύνταγμα αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, την ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας,

– και δεδομένου ότι η νομοθεσία ρητώς απαγορεύει την προβολή ρατσιστικών ή ξενοφοβικών μηνυμάτων και χαρακτηρισμών, καθώς και μισαλλόδοξων θέσεων που θίγουν ευάλωτες ή ανίσχυρες πληθυσμιακές ομάδες (άρθρο 4 του π.δ. 77/2003),

να προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσετε την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας από το σύνολο των ΜΜΕ και να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία από την προώθηση βίαιων και ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πρακτικών.

Με εκτίμηση,

Αλέξης Χαρίτσης
Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις