Η επιστολή του κ. Γιωτόπουλου στο Documento, αναδεικνύει για ακόμα μία φορά της αδιαφορία της πολιτείας για τις ζωές των κρατουμένων. «Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η ∆ιεύθυνση γνώριζε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβληµα µε την οροφή στα κελιά του 2ου ορόφου της πτέρυγας Ε΄. Γιατί πριν από περίπου πέντε χρόνια συνέβη το ίδιο περιστατικό στο κελί Β8, κοντά στο δικό µου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

«Αν δεν πάρουν σοβαρά µέτρα, και όχι πρόχειρα µπαλώµατα, που να αποτρέπουν τέτοια περιστατικά, είναι σίγουρο ότι αυτά θα επαναληφθούν στο µέλλον, σε κάποιο άλλο κελί του 2ου ορόφου. Και πιθανότατα σε κάποιον απ’ τους πέντε θαλάµους του, όπου στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες συνολικά περίπου 100 κρατούµενοι» σημειώνει και καταλήγει: «Ας ελπίσουµε ότι το ταβάνι δε θα πέσει στο κεφάλι κάποιου κρατουµένου!»

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Γιωτόπουλου:

«Ηταν τη ∆ευτέρα 23 του Μάρτη το βράδυ, λίγο πριν από τις 8. Παρακολουθούσα τις ειδήσεις, καθισµένος στο κρεβάτι του κελιού µου, µε την τηλεόραση στην άλλη άκρη του. Ξαφνικά ακούω έναν εκκωφαντικό κρότο µέσα στο κελί µου, λες κι έπεσε πύραυλος. Γυρίζω και αντικρίζω το µισό κελί να είναι γεµάτο χαλάσµατα από σοβάδες, τσιµέντο µε σίδερα. Μια πλάκα σοβά µε τσιµέντο είχε αποκολληθεί και είχε πέσει µε ορµή, «ξυρίζοντας» και διαλύοντας σε δεκάδες κοµµάτια τον νεροχύτη, τα ράφια και ό,τι ήταν τοποθετηµένο πάνω τους. Η επιφάνεια της πλάκας ήταν µεγάλη, τουλάχιστον 2,5 µέτρα επί 1,5 µέτρο. Συνειδητοποίησα αµέσως ότι αν εκείνη τη στιγµή έπλενα τα πιάτα, δεν θα ήµουν ζωντανός.

Προτού προλάβω ν’ ανοίξω την πόρτα, µπήκαν µέσα κρατούµενοι από γειτονικά κελιά που είχαν ακούσει τον κρότο κι είχαν ανησυχήσει. Μόλις αντίκρισαν τα χαλάσµατα µου λένε: «Είχες τύχη βουνό», «φτηνά τη γλίτωσες». Βγήκα αµέσως έξω, αφού υπήρχε κίνδυνος να πέσει και η υπόλοιπη πλάκα στο ταβάνι. Ειδοποίησαν τους φύλακες, που µόλις αντίκρισαν το θέαµα µε πήραν σε άλλο κελί του πρώτου ορόφου.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η ∆ιεύθυνση γνώριζε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβληµα µε την οροφή στα κελιά του 2ου ορόφου της πτέρυγας Ε΄. Γιατί πριν από περίπου πέντε χρόνια συνέβη το ίδιο περιστατικό στο κελί Β8, κοντά στο δικό µου. Στο κελί του Γ.Μ. που ήταν καντινιέρης και σήµερα έχει αποφυλακιστεί. Ηταν περίπου 10 το πρωί όταν άκουσα έναν ισχυρό κρότο. Μπήκα στο κελί του, δεν ήταν κανένας κρατούµενος µέσα και είδα ότι είχε πέσει στο πάτωµα, όντας θρυµµατισµένο, ένα κοµµάτι απ’ το ταβάνι, κυκλικό, διαµέτρου περίπου ενός µέτρου. Ολοι σκεφτήκαµε ότι αν κάποιος βρισκόταν εκεί, θα είχε τραυµατιστεί σοβαρά. Εστειλαν βέβαια ένα συνεργείο και έκανε κάποιες εργασίες στο κελί, αλλά δεν έκαναν τίποτε για να αποσοβήσουν το πιθανότερο σενάριο, που ήταν ότι το περιστατικό θα επαναληφθεί σε άλλο κελί του 2ου ορόφου, όπως κι έγινε. Σύµφωνα µάλιστα µε µαρτυρίες κρατουµένων το ίδιο έγινε σε άλλα δύο κελιά. Το άρθρο 37 του Σωφρονιστικού Κώδικα λέει ότι υπεύθυνος για την ασφάλεια των κρατουµένων είναι η ∆ιεύθυνση της φυλακής. Ασφάλεια όµως για τους κρατούµενους των κελιών του δεύτερου ορόφου της πτέρυγας Ε΄ δεν υπάρχει. Αφού καθηµερινά κινδυνεύει η σωµατική τους ακεραιότητα. Ανά πάσα στιγµή µπορεί να δεχτούν στο κεφάλι κάποιο κοµµάτι απ’ το ταβάνι και να τραυµατιστούν σοβαρά.

Αν δεν πάρουν σοβαρά µέτρα, και όχι πρόχειρα µπαλώµατα, που να αποτρέπουν τέτοια περιστατικά, είναι σίγουρο ότι αυτά θα επαναληφθούν στο µέλλον, σε κάποιο άλλο κελί του 2ου ορόφου. Και πιθανότατα σε κάποιον απ’ τους πέντε θαλάµους του, όπου στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες συνολικά περίπου 100 κρατούµενοι. Ας ελπίσουµε ότι το ταβάνι δε θα πέσει στο κεφάλι κάποιου κρατουµένου!

Αλέκος Γιωτόπουλος

κελί Β1, πτέρυγα Ε΄

Κορυδαλλός»

Με τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές της χώρας είμαστε ασχοληθεί και στην εκπομπή 3ο ΘΕΜΑ, όπου μάλιστα είχαμε αποκαλύψει ότι τουλάχιστον 20 κρατούμενοι από διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας θα προσέφευγαν συλλογικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζητώντας να αναγνωριστούν οι απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησής τους.

Παρακολουθείτε εδώ την εκπομπή 3ο ΘΕΜΑ: