X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Επιστολή της Θετικής Φωνής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος,των ανθρώπων που ζουν δηλαδή με τον HIV/AIDS, απέστειλε επιστολή προς τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία εκφράζει την ανησυχία του συλλόγου «Θετική Φωνή» για τις πολιτικές που ενδέχεται να εφαρμοσθούν στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας.
Menelaos Myrillas / SOOC
|

Η ανακοίνωση της Θετικής Φωνής:

Οι άνθρωποι που ζούμε με HIV και οι ομάδες οι οποίες πλήττονται δυσανάλογα από την επιδημία όπως οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, δεχθήκαμε μία κατάφορη στοχοποίηση το 2012. Η Υγειονομική Διάταξη 39Α χρησιμοποίησε το πρόσχημα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, επιτρέποντας τις προσαγωγές γυναικών που χαρακτηρίστηκαν «δημόσιος κίνδυνος», υπέστησαν υποχρεωτικό έλεγχο για HIV και διαπομπεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε για την αθώωσή τους, δικαιώνοντας τες λίγα χρόνια μετά. Η δε επίμαχη διάταξη δικαίως καταργήθηκε, ωστόσο για κάποιες από αυτές ήταν πλέον αργά, καθώς είχαν αυτοκτονήσει, υπό το βάρος του διασυρμού.

Πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών ανθρώπων που ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπηρετείται η δημόσια υγεία και η δημόσια ασφάλεια. Τη θέση αυτή είχε εκφράσει άλλωστε σε ανακοίνωση του το 2012 και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS).

Οι πολιτικές, αλλά και οι θεσμικές ευθύνες είναι δεδομένες. Κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό την ηγεσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Υπουργείο Υγείας υπό την ηγεσία του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μάρκου Μπόλαρη, η Ελληνική Δικαιοσύνη, η Ελληνική Αστυνομία και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δεν επιχείρησε να σταθεί θεσμικό ανάχωμα για την προστασία των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων πολιτών.

Με εξαίρεση τον μετέπειτα Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ που ζήτησε δημόσια συγγνώμη το 2016 για τη στάση του οργανισμού, κανένας άλλος από τους εμπλεκόμενους φορείς και πολιτικά πρόσωπα δεν έχει παραδεχτεί ότι οι γυναίκες αυτές υπήρξαν θύματα μίας απαράδεκτης πολιτικής. Η συγγνώμη αυτή δε θα αποτελούσε μόνο μία ηθική δικαίωση, αλλά επιπλέον μία διαβεβαίωση ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον αντίστοιχες στοχοποιήσεις.

Στην επίσκεψή του στο σύλλογό μας το Δεκέμβριο του 2018, ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε δημόσια, ακριβώς την ανάγκη διασφάλισης της ισονομίας και της ορατότητας των ευάλωτων ομάδων, ως προϋπόθεση για την πρόοδο της κοινωνίας συνολικά. Η προστασία των πολιτών δε μπορεί άλλωστε να υπόκειται σε αστερίσκους και διακρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, καλέσαμε με την επιστολή τον Υπουργό να συνδέσει τη θητεία του με πολιτικές προσανατολισμένες στην ουσιαστική προστασία των ομάδων που υφίστανται στιγματισμό και περιθωριοποίηση, ως συνθήκη αναγκαία για τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.

Επίσης, ζητήσαμε τον προσδιορισμό μίας συνάντησης εργασίας ώστε να έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις πολιτικές μας προτάσεις, όσο και τις παρεμβάσεις που υλοποιούμε όπως οι δωρεάν εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδες Β και C και σύφιλη, ένα ευρύ πρόγραμμα εργασίας στο δρόμο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η δωρεάν διάθεση προφυλακτικών στις φυλακές και οι δράσεις προαγωγής της πρόληψης σε πρόσφυγες και μετανάστες.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις