Η επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:
 
«Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, 
 
Με επιστολή μου στις 30/04/2014 ζήτησα βάσει του άρθρου 143 του ΚτΒ, στη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα τις αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις του Γ.Γ. της κυβέρνησης με τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής  και για τις αναφορές του περί χειραγώγησης της δικαιοσύνης.
 
Σας υπενθυμίζω ότι για το ζήτημα της δημοκρατίας και τη νεοναζιστική απειλή, είχα ζητήσει έκτακτη συζήτηση στη Βουλή, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Η συζήτηση εκείνη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
 
Σήμερα, 25 μέρες μετά το αίτημα για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, δεν έχει προγραμματιστεί απολύτως τίποτε. Σας υπενθυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια, εκ μέρους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει πέντε αιτήματα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και έχει συζητηθεί μόλις μια.
 
Σας υπενθυμίζω ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχω καταθέσει 15 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό και δεν προσήλθε σε καμία. Συνολικά έχουν κατατεθεί 60 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και δεν έχει προσέλθει να απαντήσει σε καμία.
 
Τέτοια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, τέτοια περιφρόνηση της δημοκρατίας και του ΚτΒ δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά.
 
Οι πρώην πρωθυπουργοί κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου απάντησαν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής τους θητείας 109 φορές. Ακόμα και ο Λ. Παπαδήμος στους 6 μήνες που διετέλεσε πρωθυπουργός, προσήλθε 3 φορές και απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις.
 
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,
 
Όλα αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα έχουν συμβεί επί προεδρίας σας και με την ανοχή σας. Παρά τις επανειλημμένες και έντονες διαμαρτυρίες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, συστηματικά απαξιώνουν το Κοινοβούλιο, υποτιμούν τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών.
 
Σας καλώ, λοιπόν, να  αναλάβετε τη θεσμική ευθύνη που σας αναλογεί και αυτή τη φορά, να ορίσετε την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχουμε ζητήσει, πριν κλείσει η Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να συμμετάσχουν και να μην απαξιώνουν άλλο το κοινοβουλευτικό διάλογο και τη δημοκρατία.
 
Αλέξης Τσίπρας
 
Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ»