Σύμφωνα με έγγραφο – ντοκουμέντο που φέρνει στη δημοσιότητα η «Η Εφημερίδα των Συντακτών» απογυμνώνεται το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν θωράκισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθώς με απόφαση του υπουργείου με αριθμό πρωτοκόλλου 41005/18-11-2020 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στη Β. Ελλάδα, ουσιαστικά επιστρατεύονται οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων για να συμμετάσχουν στη νοσηλεία των ασθενών της πανδημίας.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι, εάν δεν έχει ενεργή εφημερία η κλινική τους, να εργαστούν στην πρωινή βάρδια των κλινικών της πανδημίας ενώ οι κλινικές που εφημερεύουν θα προσφέρουν παράλληλα τις υπηρεσίες τους στις κλινικές όπου νοσηλεύονται ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα υπό την καθοδήγηση των παθολόγων του ΕΣΥ που θα εφημερεύουν.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που, σημειωτέον, δεν φέρει την απαραίτητη υπογραφή της επιτροπής λοιμώξεων του νοσοκομείου, δεν μετατρέπει μόνο το νοσοκομείο σε μονοθεματικό αλλά υιοθετεί και μια εντελώς αντιεπιστημονική πρακτική που αναγκάζει γιατρούς εντελώς διαφορετικών ειδικοτήτων να δώσουν άνιση «μάχη» με τον κορονοϊό, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πώς θα μπορούν να χειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις οι γιατροί που δεν έχουν εκπαιδευτεί σχετικά.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ:

Σημειώνεται ότι τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε οριακή κατάσταση, καθώς οι ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχουν γεμίσει, με αποτέλεσμα να εξετάζεται πλέον και η διακομιδή ασθενών στην Αθήνα με τρένα.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει με καθυστέρηση αυστηρότερα μέτρα κατά της πανδημίας στη Β. Ελλάδα

Μόλις την Πέμπτη, ενώ η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καθεστώς γενικού lockdown εδώ και εβδομάδες, ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας «ζητά από τις Κλινικές της Θεσσαλονίκης την εθελοντική διάθεση 200 νοσηλευτικών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με COVID 19. Το έγγραφο σας στάλθηκε με email και πρέπει να απαντηθεί έως τις 20.00 απόψε, άλλως θα προβούν σε αναγκαστική επίταξη»

Επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη μετά από μήνες κωλυσιεργίας και το «όχι» από τους κλινικάρχες