Αναλυτικά, το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Τετάρτη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις επιδιώκοντας αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
 
Η Αθήνα φέρεται διατεθειμένη να κάνει προσωρινές υπαναχωρήσεις σε κάποια θέματα που είχαν περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί και οι θεσμοί να κάνουν ένα βήμα πίσω.
 
 

Συντάξεις, μισθοί, ιδιωτικοποιήσεις
 

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση διεκδικεί την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και για να το πετύχει φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει άμεσα στη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αυξάνοντας από τα 15 στα 20 τα χρόνια που μπορεί να θεμελιώσει κανείς κατώτατη σύνταξη.
 
Στα εργασιακά, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -και για αυτό τον λόγο, ο Πάνος Σκουρλέτης μεταβαίνει την Πέμπτη στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) -, ενώ εμφανίζεται διατεθειμένη να «αναστείλει» την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 751 ευρώ.
 
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ, περιφερειακών αεροδρομίων. Σε σχέση με την απελευθέρωση αγορών, όπως αυτή της ενέργειας, για την οποία πιέζει η τρόικα δεν θα αναληφθούν σε αυτή τη φάση πρωτοβουλίες.
 
 

Πρωτογενές πλεόνασμα
 

Σημαντικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης αφορά τoν τρόπο που η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα 3 δισ. ευρώ που χρειάζεται ώστε να οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% το 2015.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει και τον ρόλο του συντονιστή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκαν σε πολλά από τα προτεινόμενα φορολογικά μέτρα, δίνοντας βάρος στη μετακύλιση βαρών στα πιο υψηλά εισοδήματα.
 
 

Φορολογικά μέτρα
 

Επισημάνθηκε ειδικά για τον ΦΠΑ ότι η αρχική ελληνική πρόταση αφορούσε σε ενιαίο συντελεστή 15% και σε χαμηλό συντελεστή 6%. Ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έχει θεωρηθεί δημοσιονομικά αποδοτική από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, οι οποίοι -όπως τονίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο- ζητούν αισθητά υψηλότερους συντελεστές. Αρχικά εξετάζεται ενιαίος συντελεστής 20% με χαμηλό 10% (για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία και ξενοδοχεία), αλλά και ενιαίος συντελεστής 23% με χαμηλό 6% που θα ισχύει για τα προαναφερθέντα προϊόντα.
 
Αναλυτική συζήτηση έγινε ακόμη για τις πρωτοβουλίες που θέλει να πάρει η κυβέρνηση για να βελτιώσει την απόδοση είσπραξης του ΦΠΑ, και ειδικά για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Στο τραπέζι του κυβερνητικού συμβουλίου έπεσε και η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο όπως φαίνεται προχωρά και με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών (τέλος 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις).