Αναλυτικά, στην ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει την Παρασκευή τη δόση των 305 εκατ. ευρώ, αλλά θα αποπληρώσει το σύνολο των δόσεων του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,56 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό, αποφάσισε να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου και να τις καταβάλει στο τέλος του μήνα. 
 

Σοκ και οργή

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πολ Μέισον, να δήλωσε σοκαρισμένος και οργισμένος από τους προκλητικούς όρους της πρότασης των εταίρων, στη διάρκεια συνέντευξής του στο Channel 4, την Πέμπτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της Ευρώπης, καθώς πιστεύει ότι η διάσπασή της και η διάλυση της ευρωζώνης θα είχε επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες.

 
«Είμαστε συστημικά υπέρ της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε ότι η διάσπαση της Ευρώπης, η διάλυση της ευρωζώνης, θα οδηγούσε σε μια πολύ άσχημη πολιτική κατάσταση, θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικές (σ.σ. νομισματικές) υποτιμήσεις, και πέραν αυτού σε εθνικισμούς όπως εκείνοι της περιόδου του (σ.σ. Δεύτερου Παγκοσμίου) Πολέμου, ή ακόμη χειρότερους. Η φιλοευρωπαϊκή στάση μας δεν είναι τακτική, είναι στρατηγική» σημείωσε ο Ευ. Τσακαλώτος στο απόσπασμα της συνέντευξης που ανήρτησε ο Πολ Μέισον.
 

Κάλεσμα στον ρεαλισμό

Την ίδια ώρα, κάλεσμα στον ρεαλισμό απηύθυνε προς τους εταίρους το υπουργείο Οικονομικών. «Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί κατέθεσαν προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν τον γρίφο της κρίσης που ενέτειναν οι πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας», ανακοίνωσε το υπουργείο, σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό.

 
«Επιπλέον, οι εν λόγω προτεινόμενες πολιτικές θα βάθαιναν σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία. Η συμφωνία-επίλυση που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη απαιτεί άμεση μετακίνηση των θεσμών σε ρεαλιστικότερες προτάσεις που να δίνουν την προοπτική της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τέτοιες προτάσεις», καταλήγει το ΥΠΟΙΚ.

Μεγαλύτερη προσπάθεια

Συνεχίζω να δουλεύω για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, επανέλαβε από την πλευρά της η Α. Μέρκελ, προσθέτοντας όμως ότι πρόκειται για δύσκολη διαδικασία που πρέπει να επιταχυνθεί και όχι να επιβραδυνθεί. 
 
«Υπάρχει πολλή καλή θέληση από την πλευρά μας, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Στο τέλος της μέρας όλα πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους» και να υπάρχει συμφωνία. 
 
Η Μέρκελ είπε ακόμα ότι δεν έχει ένδειξη ότι το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει. «Δεν έχω ακούσει ότι το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει. Αντιθέτως, η πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι κοινή», τόνισε σε συνέντευξη στο RTL.
 
Ακόμη, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι το σημείο αφετηρίας είναι το τρέχον πρόγραμμα και σε αυτό θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, ενώ σε δηλώσεις της στο CNN, σχολιάζοντας τη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «για να βρεθεί λύση στην τρέχουσα κρίση απαιτούνται “μεγάλες προσπάθειες” και από τις δύο πλευρές».