Στη διάρκεια της νύχτας μια τεράστια επιχείρηση της Ομοσπονδιακής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τη συμμετοχή 400 αστυνομικών, οδήγησε στη σύλληψη επτά, εκ των οποίων 5 κρατούνται και δύο αφέθησαν ελεύθεροι.

Οι 5 κρατούμενοι είναι ηλικίας από 20 εως 26 ετών, γεννημένοι στην Αυστραλία, εκτός από έναν που είναι Αιγυπτιακής καταγωγής.

Οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να επιτεθούν με εκρηκτικά στη κεντρική πλατεία της πόλης Federation Square, στον παρακείμενο κεντρικό σταθμό του μετρό στη Flinders street, και στον καθεδρικό Ναό του St. Paul  και να συνεχίσουν την επίθεση με όπλα και μαχαίρια.

Σε έκτακτο διάγγελμά του ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός Malcolm Ternbull επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακας και ευχαρίστησε τις Αστυνομικές δυνάμεις για την αποτελεσματικότητα τους.

Ο Πολιτειακός πρωθυπουργός της Βικτώρια Daniel Andrews τη χαρακτήρισε ως «σατανική πράξη» ενω ο Αστυνομικός Κομισάριος Graham  επιβεβαίωσε πως από τις αστυνομικές επιδρομές σε 5 διαφορετικά σημεία στα περίχωρα της πόλης, εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός και άλλα όπλα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Παρασκευή ενώπιον των δικαστικών Αρχών για την απαγγελία κατηγοριών, ενώ οι  έφοδοι και έλεγχοι των αστυνομικών συνεχίζονται.

Η Αυστραλία έχει θέσει ήδη από το 2014 τη κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις σε υψηλό επίπεδο, ενω έχουν πραγματοποιηθεί 5 επιθέσεις, έχουν αποτραπεί δεκάδες και έχουν  πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40 συλλήψεις.